0

Л евски изигра силен мач срещу Лудогорец в Разград, а сега ще трябва да направи още един такъв и в турнира за Купата на България. „Сините“ има на какво да се надяват преди този, не само от пресния мач, но и от историята. В нея може да намерим няколко благоприятни за Левски факта. Най-важният е този, че „сините“ никога не са отпадали от този съперник. Елиминирали са го в два мача през сезоните 1968/69, 2014/15, 2021/22, както и в един мач през 2019/20, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф".

Има и още една добра тенденция, на която ако се вярва, Левски ще стигне поне до продължения утре. От 23 мача в турнира със Станимир Стоилов като треньор, „сините“ никога не са губили след 90 минути игра. Те имат 20 победи, 2 равенства и само една загуба. Поражението е след продължения срещу Черно море на осминафиналите през 2005/06 година. Това бе във втория сезон от първия период на Мъри в клуба. Сега пък сме във втория сезон на втория период.

Другата прилика между двата му мандата е, че при дебютния той вдигна Купата в първия си сезон, направи го и сега. Така че към този момент изглежда опасно да се повтори лошият сценарий от преди 16 години. Но нека се върнем на положителното за Левски. Освен споменатата загуба на „Тича“ през 2006-а, Стоилов има две равенства, след които е стигал до дузпи в турнира. Там има една победа – над Пирин през 2007-а и една загуба от Литекс в Ловеч през 2008-а. Като цяло обаче при 120 минути минути игра независимо дали всичко приключва с продължения или дузпи, успеваемостта е 1/3 или 33,33%.

Станимир Стоилов пък е единственият треньор, който има две победи над Анте Шимунджа в България. Мъри победи два пъти словенеца на полуфиналите в края на миналия сезон с 3:2 в Разград и 1:0 на „Герена“. Всъщност освен тези две поражения, откакто е дошъл в България Шимунджа има само още едно – от бившия треньор на „орлите“ – Станислав Генчев. Това стана при шампионатния мач в Надежда тази есен между Локомотив Сф и Лудогорец, приключил 1:0 за „червено-черните“.