0

К атафалка ли е, каравана ли тази система ВАР, която погребва и загробва труда на всички тези футболисти, треньори и клубове. Така треньорът на ЦСКА 1948 Любослав Пенев захапа съдийското туткане с оправдание видеосистемата ВАР. Той подхвана темата на пресконференцията си преди утрешния мач на лидера в Първа лига срещу новака Спартак Варна.

„Трябва да сме по-подготвени, а не да не чакаме винаги тази вълшебна система ВАР. Каравана ли е, катафалка ли е, която погребва и загробва труда на всички тези футболисти, треньори и клубове. Много сериозна тема, за която не вземаме мерки. Ако можех, щях да взема мерки, но, за съжаление, не съм този орган, който трябва да вземе тези мерки“, отбеляза Любо.

„Наблюдавам една тенденция относно съдийството, включително и в последния мач, не само на нас, но и на доста отбори. Не знам какво се случва с ВАР. Има доста аномалии. Не взима адекватни решения“, отчете Любо, според когото без ВАР реферите на терена са се справяли по-добре със спорните ситуации

„Тримата плюс четвъртият (рефери) почти винаги изчакват решението на ВАР. Когато нямаше ВАР, се справяха по-добре. Толкова ли не можем да преценим ситуацията, толкова ли не сме подготвени да вземем точното решение и да няма нужда от ВАР? 

Няма как да има фал в центъра, съдията да е на четири метра и четвъртият да ми казва “той го е пропуснал”. Или не разбираш, или нарочно не отсъждаш. Това не се случва с нас, а и с много други отбори“, продължи Пенев, чийто отбор бе лишен от победен гол на Ивайло Чочев срещу Черно море именно от ВАР в предишния кръг.

 


„Не визирам нито един отбор. Базирам се на факти. Това е истината. Това е нещо, което пречи на развитието на българския футбол. И то много сериозно. Не бих бил доволен, ако по този начин се развиват срещите. Разочарован съм от начина, по който се случва. Мисля, че сме достатъчно големи, за да погледнем първо себе си и да кажем, че не сме свършили нещо както трябва", призова Любо Пенев.

За мача срещу Спартак той се готви „сериозно и професионално“: „Няма значение срещу кого играем - дали ще е първи, втори или предпоследен, няма значение, че са по-назад. Трябва да поддържаме същата линия. Нищо не се е променило. Това е съперник, който подобрява играта си“, припомни Пенев, като загатна, че в отбора му „най-вероятно ще има промени” след яловия предишен мач 0:0 в Бистрица срещу другия варненски тим Черно море.

Той се спря и на темата за евентуалната промяна на календара за мачовете от 1/16-финалите и осминафиналите за Купата на България, която бе поискана от Левски.

“Нямам информация, че ми е поискано мнението. Караиванов да говори с БФС и да каже какво са решили или какво мислят да решат. Време е да питат клубовете, защото времето си върви и мачовете идват. Има отбори, които имат отложени мачове. Редно е да имаме някаква информация. 

Има си програма. Трябва да се каже дали мачовете за Купата ще се изтеглят. Ако съвпаднат с дати за националния отбор, какво става? Аз лично не се притеснявам, но може да има отбори, които, ако им се вземат 1, 2, 3-ма национали могат да се почувстват ощетени. 

Ние имахме трима национали, могат да станат четири-пет. Нека това нещо да се реши по-бързичко. По възможност да се скъси тази дистанция, но да имаме яснота и информация по темата. Не участвам в изготвянето на календара", допълни треньорът на лидера в Първа лига.

“В момента не мислим за мача със Севлиево. Чакаме да видим дали ще има скъсяване (издърпване на мачовете за купата). 

Преди това имаме мачове, които да играем за първенство. Ще преполовим първенството. В момента сме на първа позиция, но това е временно класиране. Искаме да продължим тази линия. Играем добре, играем успешно", оцени своите Любо.