0

Н а аномалии в българския видеоарбитраж VAR и в отлагането на мачове от Първа лига се спря треньорът на ЦСКА 1948 Любослав Пенев на днешната пресконференция преди гостуването в Кърджали на Арда в събота.

В предишния кръг „червените“ останаха с 10 души малко след 30-ата мин. Заради червен картон, показан на Охене след консултация с VAR. 

„Картоните са съдийско решение. Какво да кажа – ние сме в едно треньорско пространство, а оттам нататък има трима съдии на терена и още няколко. Има аномалии, които непрекъснато се случват в повечето мачове. Това го няма никъде в Европа. Това не е нормално”, отбеляза Любо.

„Не знам какво се случва в тази кореспонденция между едните и другите съдии. Не съм ОК с това нещо. Хората от ВАР много по-бързо трябва да взимат решение. Въпросът е защо го взимат толкова бавно.

Системата не работи по еднакъв начин с един европейски ВАР, поне що се отнася до времето, в което трябва да се вземе решение и това е важно“, каза още Пенев по повод системата за видеоарбитраж (ВАР).

Досега няма отложен мач на ЦСКА 1948 – има 3 отложени на Левски, 2 на Лудогорец и 1 на ЦСКА-София, но Любо посочи и друга, по думите му, аномалия.

„След като правилникът позволява, значи могат да се отлагат мачове. Но забелязвам една аномалия - че отлагането не зависи от другия клуб, а само от единия клуб и БФС“, заяви Пенев.

“Не подценявам нито един съперник. И миналия път коментирах – отлагат се мачове, защото има някаква причина. Рано или късно тези мачове трябва да се изиграят и треньорското ръководство си прави сметка. Не мога да отговарям за другите клубове.”

Досега ЦСКА има едно реално гостуване – на Пирин в Благоевград, където измъкна равен с дузпа след ВАР в добавеното време. Другото „гостуване“ беше на ст. „Васил Левски“ срещу пазарджишкия Хебър. В събота, 13 август, на „червените“ предстои наистина тежко гостуване в Кърджали срещу Арда.
„Ще потеглим с добри очаквания и енергия. Доволен съм от резултатите към момента. Спокойно потегляме и с настроение към поредния мач от лигата. 

Арда е отбор, в който от доста години едни и същи футболисти в състава, което е положително за всеки клуб, но ние се подготвяме за всеки един мач. Контузени нямаме, имаме наказан - Охене за един мач. 

Имаме добра група от играчи. Русев и Чочев се представят добре. Но всички футболисти имат необходимите качества да играят на конкретната позиция. Това е колективна игра. Това, че са вкарали не зависи само от тях. Когато губим, губим всички и когато печелим, печелим всички. 

Имаме достатъчно добри футболисти и всеки трябва да е наясно, че когато му се даде възможност, трябва да се бори. Работя по начин, по който смятам, че е най-добре за един клуб. За мен всички футболисти са важни. 

Има голяма вероятност да видим Парвиз Умарбаев в игра. В процеса на работа през седмицата се решава кой ще започне и кой не“, коментира Пенев преди гостуването на тима на Арда в Кърджали в събота (13 август) в среща от шестия кръг на Първа лига.

Отборът на ЦСКА 1948 заема второто място във временното класиране на точка зад лидера Локомотив Пловдив, който се изкачи там с победа 1:0 точно срещу Арда.
Любо Пенев отказа да разкрие към кои футболисти на ЦСКА има интерес от други клубове.

„Не само за Чочев, има и други оферти, но няма да ги коментирам. Към момента никой няма да бъде трансфериран. Не искам момчетата да се отклоняват от ритъма, който имаме в момента. 

Винаги, когато един футболист игра добре, към него има интерес. Радва ме, че футболисти, които ръководя се представят добре и има интерес към тях. Не бих спрял някой футболист да отиде да се развива на по-високо ниво и в подходящ момент“, добави Любослав Пенев.

„Един отбор, който иска да надгражда, винаги има нужда от нови попълнения. Доволен съм от момчетата, но искам да надграждаме. Един трансферен прозорец е възможност за надграждане и бих искал това да се случва. 

Не мисля, че трябва да има напрежение заради позицията ни в момента. Напротив футболистите трябва да играят със самочувствие и увереност след добрия старт. Трябва да продължим така. Защо не ЦСКА 1948 да спечели нещо? Но не искам да избързвам. 
Имаме поставени цели. Не трябва да се задоволяваме с направеното до тук, да сме на върха в класирането, но това не трябва да вкарва напрежение“, продължи старши треньорът на ЦСКА 1948.