0

С тана традиция в последните години чужденците да са най-силните играчи в повечето български клубове. Това се отнася и за голмайсторите. И през този сезон до момента тримата най-резултатни футболисти са чужденци. За момента това са Жорди Кайседо от ЦСКА, Пиерос Сотириу от Лудогорец и Дориан Бабунски от Ботев Вр, посочва се в разработка в днешния брой на „Мач Телеграф“.

Най-близо до тях е Георги Минчев от Локомотив Пд с неговите 9 гола в Първа лига. 6 от тях са в два мача - при гостуванията на неговия тим на ЦСКА и Пирин, в които той се отчете с хеттрик.

В последните 10 години показателите на водещите български реализатори доста се влошиха в сравнение с предишните 30 години, откакто в България има чужденци.

До 2010-а винаги се намираше поне един българин, който да има повече попадения от тези на Георги Минчев сега за 19 изиграни кръга. В последните 10 години обаче за пети път се случва водещият реализатор сред родните стрелци да няма двуцифрено число голове по това време на сезона.

През 2015/16 бе дъното, когато за 19 кръга нямаше българин с повече от 5 гола. В последното десетилетие най-често изпъкваше един роден стрелец – вечният Мартин Камбуров.

Какво стана с българските голмайстори – четете в днешния „Мач Телеграф“.