0

Ф ренският сайт Footballclubdemarseille.fr разкри, че ръководството на френския гранд Марсилия обсъжда 8 имена за заместник на Бубакар Камара, който напуска „Велодром“ като свободен агент. Сред тях е и това на Мануел Кафумана Шоу от Лудогорец, който е познат във Франция от престоя си в Лил. Останалите 7 човека, които са коментирани от френския вицешампион, са на Винисиус Соуза от Мехелен, Глен Камара от Рейнджърс, Ладислав Крейчи от Спарта Прага, Луис Мила от Гранада, Флориан Грилич от Хофенхайм, Марк Рока от Байерн Мюнхен и Ришедли Базур от Витес. За Шоу от Лудогорец пише следното: „Анголският национал е на стойност 1,3 млн. евро от Transfermarkt. Неговите силни страни са въздушни дуели, единоборствата и пасовете напред. Изглежда като голям удар!“.

В същото време стана ясно, че защитникът на Лудогорец Игор Пластун е определен за най-добър футболист в Първа лига за сезон 2021/22 според InStat Index. 31- годишният украинец спечели с минимална разлика от само една точка авторитетната класация, която се организира за четвърти пореден сезон от Асоциацията на българските футболисти (АБФ), в сътрудничество с ИнСтат - една от най-големите компании за футболни анализи и статистика. 

Пластун натрупа InStat Index 241 и изпревари съотборника си Сисиньо, който остана на втора позиция с индекс на ИнСтат 240. Третото място заеха двама играчи с еднакъв индекс на ИнСтат 237 - Бърнард Текпетей от Лудогорец и Брадли Мазику от ЦСКА. Пети в подреждането за сезона в efbet Лига е Юрген Матай от ЦСКА с InStat индекс 235. За победител се обявява футболистът с най-висок InStat Index, който се определя чрез формула на основа действията на играча - голове, асистенции, точност на подавания, успешни единоборства и други показатели. Процентът на успешни действия увеличава индекса, като върху него оказва влияние и нивото на опонента в мача