0

В рамките на следващите 10 години всяко правителство трябва да отделя по 50 млн. лева, за да може да бъде възстановена спортната база в България. Това заяви служебният спортен министър на България Весела Лечева, която говори за състоянието на спортните бази в страната, многофункционалната спортна зала в Бургас, комплекса "Червено знаме" и възможността да бъде изграден нов Национален стадион. 

"Условията, в които тренират българските спортисти, все още не могат да стигнат европейските стандарти. Нашето желание е да се направи добра политика, така че  спортните съоръжения да имат европейски вид. 

Предстои, заедно с борда на директорите на Национална спортна база, да обсъдим как могат да бъдат инвестирани по най-добрия начин спестените 1,7 милиона лева от договора за софтуер в дружеството, който беше прекратен", каза Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта добави, че една от идеите е да бъде разширена залата за художествена гимнастика на стадион "Раковски", където се подготвят националните ни отбори.  

Весела Лечева коментира и състоянието на базата в Белмекен, която продължава да е предпочитано място за тренировки както на българските спортисти, така и на много елитни състезатели от Европа. Високопланинската спортна база има нужда от някои спешни инвестиции, без които няма как да посрещне зимата - като снегорин и енергогенератор.  

"Спортната инфраструктура е морално остаряла и се нуждае от огромни средства. През 80-те години беше изградена огромна като мащаби спортна база, но в последните години се отделят много малко средства за нейната поддръжка. 

Липсват тренировъчни съоръжения в страната ни. В рамките на следващите 10 години всяко правителство трябва да отделя по 50 млн. лева, за да може да бъде възстановена спортната база в България. 

Тази година средствата, с които разполага министерството по това перо, са в рамките на 8 милиона лева", посочи министър Лечева.

Весела Лечева беше попитана и за съдбата на залата в Бургас, която стои недовършена.  

"В няколко интервюта коментирах тази тема и отново ще повтаря, че е сгрешен моделът, по който е изграждана залата. От желанието за зала, която да удовлетворява нуждите на град Бургас, до многофункционална зала с размерите на "Арена Армеец".

Това е налагало постоянно да бъдат подписвани нови анекси, а след това собствеността за залата е прехвърлена към държавата и тя да търси средства, за да я довърши", коментира Весела Лечева и добави, че очаква ясен план и конкретен срок за завършването на залата при спазване на подписаните договори.  

"Това съоръжение не може да стои като паметник на глупостта на няколко правителства, трябва да бъде завършено", категорична беше Лечева.  

Тя съобщи, че е провела среща с главния архитект на София Здравко Здравков. На нея са били коментирани темите за комплекса "Червено знаме" и възможността за построяване на нов Национален стадион.  
"Темата за нов Национален стадион стои пред всяко едно управление и тя не може да бъде решена в мандата на служебен министър. 

Важно е да се знае, че е необходимо единодействие от страна на Министерството на младежта и спорта, БФС, Столичната община", каза Лечева.