0

Ц СКА 1948 и Ботев Враца гласуваха срещу предложението на Левски да бъдат издърпани за по-рано мачовете от 1/16- и 1/8-финалите за Купата на България – съответно на 24 ноември и 30 ноември/1 декември тази година.

11 отбора от Първа лига гласуваха “за” предложението на „сините“ на днешното заседание на Управителния съвет на Професионалната футболна лига за промяна в календара. 

7 отбора от Втора лига, които стигнаха до този етап в турнира за националната купа, също подкрепиха предложението. 

Не взеха отношение Лудогорец (Разград), Спартак (Варна), Пирин (Благоевград), ФК Крумовград и Струмска слава (Радомир) от втора лига. 

Отделно от това, Лудогорец има още два мача в турнира Лига Европа – гостуване на Рома и домакинство на Бетис, които също отнемат от възможностите за използване на междинни дати за изостаналия график.

В основен проблем са мачовете на Левски и Лудогорец, а както се знае те могат да се паднат един срещу друг на осминафиналите в турнира за Купата на страната. Лудогорец гостува на Розова долина (Казанлък), а сините ще пътуват до Сандански за мача с местния Вихрен. При успех шампионът и носителят на трофея ще излязат един срещу друг на осминафинал още тази есен. 

Отделно двата отбора ще трябва да изиграят и още един мач за първенство, който беше отложен заради европейски ангажименти.

Казусът беше разглеждан днес на заседание на Управата на ПФЛ, което се проточи повече от два часа и половина. Желанието на Левски е мачовете да приключат до 30-и ноември, а Лудогорец е склонен да играе до 8-и декември.

"Има воля и от двете страни, което означава, че трябва да има и възможност. Световната федерация по футбол (ФИФА) ни дава възможност за мачове и след 28-и ноември, но по един на ден и в обедно време. 

Евентуално може да се изиграе и един мач на 24-и и 25-и ноември на гърба на мачовете от Световното. Има яснота преди 3-4 декември да приключат мачовете с телевизионно излъчване. 

А тези, които няма да попаднат в ефира, ще могат да се изиграят и по-рано, каза президентът на ПФЛ Атанас Караиванов.

Но в същия период има и два мача на националния отбор. Въпреки това, в този период могат също да се изиграят срещи на отбори, които са стигнали до този етап на турнира за Купата на страната, но нямат национални състезатели. Планираните дати са 18, 19 и 20 ноември.

Официално българския футбол трябваше да закрие футболната 2022-а година на 7-и декември и 11-и от последния месец в годината. 

Срещите от турнира за националната купа бяха избутани назад в календара заради прекалено голямата пауза без български футбол покрай първото в историята зимно Световно първенство в Катар.

"Специално в случая между Левски и Лудогорец, някой трябва да отстъпи. А най-вероятно и двете страни ще трябва да отстъпят. Мисля, че едно такова разбирателство ще даде тон и на феновете. 

Надявам се утре или до два дни, най-късно в понеделник, да имаме яснота. В понеделник трябва да обявим програмата. Аз лично смятам, че на 4-и декември можем да приключим, каза още Караиванов. 

Той се надява, че двата отбора ще стигнат до тази дата с консенсус и няма да се налага служебно изготвяне на програмата.

Освен проблемните мачове за Купата на България, трябва да се изиграят срещите Славия – Лудогорец и Лудогорец – Левски от първенството. А за да бъде спазен принципът на феърплея, отложените срещи би трябвало да се наредят по хронологичен ред.

"За момента между Левски и Лудогорец няма разбирателство за дати, но тонът е добър. Ще направим допълнителна среща. Има трудност за момента, но смятам, че ще се намери решение, каза още новият президент на ПФЛ.