0

Б ългария официално има нов национален селекционер по футбол. Това е сърбинът Младен Кръстаич, реши Изпълкомът на БФС.

В щаба на Кръстаич като помощник ще влезе бившият национал Иван Иванов. Другите помощници ще бъдат Стефан Янкович, Неманя Милинчич, а Дарко Божович ще бъде треньор на вратарите. Договорът на 48-годишния Кръстаич е за две години.

Младен Кръстаич е новият селекционер на България. Снимки: lap.bg
Младен Кръстаич Младен Кръстаич Младен Кръстаич
12

Младен Кръстаич изведе Сърбия на Мондиал 2018 в Русия. Като наставник той е работил още начело на Бачка Паланка и Макаби Тел Авив. Преди това като футболист има над 400 мача в кариерата си. Той направи име в Партизан Белград, а след това блестеше в Бундеслигата с екипите на Вердер и Шалке.

За преговори с Кръстаич от страна на БФС се разбра още в началото на юли.

"Мач Телеграф" пък разкри кое е общото между Младен Кръстаич и легендата на турбо фолка Миле Китич.

Ето как президентът на БФС Борислав Михайлов аргументира избора.

„Поне с пет други треньори говорихме. Знае се сръбската школа. Опитът му  се знае, млад амбициозен треньор. Говори английски и немски. Сръбска школа – друг характер. На нашият отбор му трябва повече характер и дисциплина. Затова се спряхме на него", започна Михайлов.

"Договорът на Кръстаич е за 2 години. Влиза от сила в 1 август. Още днес ще бъде на мача на Левски. Ще има поглед над всички. Има пълен кредит на доверие. Последният треньор сам си подаде оставката. Треньорите в националния отбор не се сменят често, те сами си тръгват".

lap.bg

"Треньорската школа работи добре. Преди един месец дадох 20 ПРО лиценза. Като ценз прави всички това, което е дала като възможност УЕФА. Като всяко нещо, което не се доразвива, стига до едно ниво, в което те не получават работа в клубните отбори. Това е втори път, в който взимаме чужд треньор", сподели още той.

"Треньорите търсят или повече пари, или развитие в клубни отбори. Национален селекционер е различна работа от клубен треньор. Когато нямат резултати, си подават оставката по свое желание". 

"Добро представяне в сегашните квалификации, вдигане в групата в Лига на нациите, както и класиране за европейско първенство. Борим се за всичко това. Затова и правим всички усилия. Отборът трябва да изглежда много по-добре", завърши Михайлов.