0

И гор Тиаго Нашименто Родригес. Това са имената на новата звезда на Лудогорец, който със своите попадения води „орлите“ към 12-а поредна титла. Частта от името му – Нашименто, значи раждане, а в България той се роди като Игор ТиаГОЛ.

Това бе доказано и в голямото дерби на „Българска армия“, спечелено от „орлите“ с 1:0 след гол именно на бразилеца. Негов 11-и във всички турнири от началото на 2023 г. Така Тиаго има вече 12 гола в Първа лига, които са отбелязани в 1505 минути. Това прави средно по попадение на всеки 125 минути. Общо във всички турнири от началото на сезона неговият актив като минути е 2630, а общият брой отбелязани попадения – 16. Тоест, дори и с европейските двубои, където се бележи много по-трудно, активът му е едно попадение на 154 минути.

Игор Тиаго дойде в Разград през февруари 2022 г. срещу 620 000 евро. И още тогава много хора се чудеха какво ще прави бразилеца в Лудогорец, при положение, че там е голмайсторът на първенството Пиерос Сотириу, както и привлеченият малко преди това Матиас Тисера. Дошъл с отлична статистика от Аржентина. И в интерес на истината Тиаго си риташе за дублиращия тим. Там вкара 3 гола в 4 мача и си заслужи място в първия състав. Записа общо 2 срещи, но забележете – вкара само няколко секунди след повяването си в игра – при успех с 5:0 над ЦСКА. Реално неговата кариера тръгна нагоре след продажбата на Пиерос Сотириу в Япония.

Така за него остана по-лесното – да се пребори с Матиас Тисера за титулярно място в големите мачове, което направи, а след Нова година буквално издуха аржентинеца. За Тиаго беше важна и работата с Иван Цветков по време на зимната подготовка в Турция. Както е известно, Вуйчо Ваньо е скаут в Лудогорец, но по решение на спортно-техническия щаб той помагаше на Анте Шимунжда при работата с нападателите. И докато Тисера не попи много, то Тиаго промени някои аспекти от играта си. Все пак Иван Цветков беше истински виртуоз на терена и със своя опит винаги може да помогне. Бразилецът стана по-спокоен, по-комбинативен, а освен това подобри значително играта си с глава. Това се видя в двата мача с белгийския гранд Андерлехт от Лигата на конференциите, в които той отбеляза два пъти.

Целия материал четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"