0

Ц СКА-София влиза в седмицата преди "вечното дерби" с Левски с победа 2:0 над Славия, която ги изкачи на върха в класирането поне за няколко часа. "Армейците" от "Българска армия" имат 22 точки от 8 мача, с 2 повече от ЦСКА 1948 (с 2 мача повече) и с 3 пред шампиона Лудогорец.

Мачът за ЦСКА-София се реши само в рамките на 4 минути през второто полувреме, когато се разписаха на бързо Маурисио Гарсес и Мено Кох с глава след подаване от ъглов удар. Славия имаше повече възможности преди почивката, както и претенции към съдията Волен Чинков, че е подминал червен картон на Иван Турицов.

Футболистите на треньора Саша Илич имат 7 победи, от които шест подред. Славия остава на 7-о място с 15 точки.

ЦСКА-София беше по-активен преди почивката и владееше повече топката, докато Славия разчиташе на контраатаки и здрава защита. И именно така в 14-ата минута можеше да излезе напред в резултата, след като Тони Тасев се пребори с Тибо Вион, топката стигна до Кристиян Добрев, но шутът му не беше точен.

В 27-ата минута имаше доста сериозни претенции от Славия към съдията Волен Чинков, след като Тасев се откъсна и беше съборен в гръб от Турицов. 

Съдиите прегледаха положението с помощта на системата за видеоповторения (ВАР), но наказания не бяха налагани. 

Ситуацията всъщност беше разгледана като авантаж от Чинков, тъй като топката попадна у Галин Иванов. Опитното крило подаде на Нгуена, чийто удар беше избит от Бусато.

ЦСКА започна активно и второто полувреме и стигна до гол в 54-ата минута на Маурисио Гарсес. Дауда Бамба проби, влезе в наказателното поле, но загуби топката и Станислав Шопов му я продължи. 

Бамба стреля мощно отблизо, но Вуцов изби. Топката отиде у Гарсес, който направи добавка за 1:0.
Само след 3 минути Мено Кох вкара втори гол, засичайки с глава центриране на Тибо Вион от ъглов удар.

След двата бързи гола Славия Галин Иванов стреля опасно, но покрай гредата. В 80-ата минута се откри шанс и за Кемело Нгуена, който опита да ритне от близо, но Турицов се хвърли с тяло и блокира удара. 

До края на срещата Славия така и не намери пътя към вратата на Бусато, а домакините спокойно дочакаха края на мача.

 

Треньорът на победителите Саша Илич похвали своя сънародник начело на Славия Загорчич, както винаги правят сърбите. "Беше тежък мач, срещу един дисциплиниран отбор, който играе на контраатаки. Имат един фантастичен треньор като Златомир Загорчич. Вкарахме два бързи гола и след това ни стана по-лесно. През първото полувреме имахме 5-6 корнера, имахме подавания отстрани. Но е трудно да се играе срещу отбор, който се отбранява така сгъстено.

И през първото полувреме бяхме агресивни. Както решихме мача и през второто. Не е нещо различно като поведение. Видяхте, че първия гол стана след индивидуална акция на Бамба, оттам стана."

На въпрос как очаква отбора да влезе в мача с Левски, той отговори: "Много важно беше да сме в добро настроение. Смятам, че дербито ще бъде решено от индивидуална класа или индивидуални проблясъци. Но, честно да ви кажа, не сме говорили за мача с Левски. До момента сме говорили и сме коментирали единствено мача със Славия".

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич обясни, че липсата на дисциплина в определени моменти, както и индивидуални и колективни грешки са причината за поражението. Белите имат три загуби от осем мача, нареждайки се на 7-о място след днешната загуба с 0:2.

"Първото полувреме беше равностойно, но макар и те да владееха топката, не създадоха нито едно чисто положение. Ние имахме опасни атаки, които не успяхме да реализираме. През второто спадна концентрацията и пуснахме два бързи гола. Ядосва ме най-много липсата на дисциплина", заяви старши треньорът на Славия.

"Не се получи да ги спрем при първия гол, защото оголихме пространство и нямаше човек срещу Бамба. А той е един от класните играчи. А за втория гол – те го правят много добре, защото имат много по-високи хора от нашите при статични положения. А и ние бяхме разконцентрирани. След това опитахме нещо да направим, но не се получи нищо".

"Грешките за головете? Отива от индивидална до колективна  - липса на комуникация между хората, както и грешка на човек, който не е на позиция".

Попитан дали Славия е опитала вариант без централен нападател с идеята да изненада противника, Загорчич отхвърли предположението, а също така обясни и какво е наложило някои промени.

"Не сме опитали без централен нападател. Ахмед трябваше да започне, но сутринта беше на системи и за да го предпазим, го оставихме за последните 20-25 минути. Резервите влязоха в мача доста добре, играха правилно и можехме да стигнем до гол чрез тях".


Първа лига, 10-ти кръг, неделя:

ЦСКА-София – Славия 2:0
Ст. „Българска армия“

ЦСКА-София: Густаво Бусато, Иван Турицов, Тибо Вион (73 – Асен Дончев), Християн Петров, Лазар Туфегджич (78 – Брайън Морено), Станислав Шопов (57 – Джонатан Линдсет), Енес Махмутович (46 – Мено Кох), Юрген Матай, Амос Юга, Маурисио Гарсес, Дауда Бамба (57 – Дюкенс Назон)

Славия: Светослав Вуцов, Ертан Томбак, Людовик Соарес (71 – Константин Чешмеджиев), Емил Виячки, Венцислав Керчев, Георги Вълчев (77 – Ерол Дост), Кемело Нгуена, Кристиян Стоянов (62 – Иван Минчев), Кристиян Добрев (71 – Емил Стоев), Тони Тасев, Галин Иванов (71 – Ахмед Ахмедов)

Голмайстори: 1:0 Маурисио Гарсес 54, 2:0 Мено Кох 58

Главен съдия: Волен Чинков (София)

Жълти картони: Лазар Туфегджич, Амос Юга (ЦСКА-София).

Първа лига, 10-ти кръг, неделя:

ЦСКА-София - Славия                 - 2:0

по-късно днес: Ботев (Враца) - Лудогорец

на 12 септември: Арда (Кърджали) - Пирин (Благоевград), Септември - Локомотив (Пловдив)

От събота: Локомотив (София) - Левски             - 3:2 , Черно море (Варна) - Хебър (Пазарджик) - 1:0

от петък: Берое (Стара Загора) - Спартак (Варна) - 3:1, Ботев (Пловдив) - ЦСКА 1948            - 2:0

  временно класиране:
 1. ЦСКА-София                 8    7   1   0   16:3    22 точки  
 2. ЦСКА 1948                 10    6   2   2   18:9    20
 3. Лудогорец (Разград)        7    6   1   0   25:4    19 
 4. Черно море (Варна)         9    6   1   2   12:7    19 
 5. Локомотив (Пловдив)        8    5   1   2    7:6    16 
 6. Арда (Кърджали)            9    5   0   4   10:10   15  
 7. Славия (София)             8    5   0   3   10:7    15 
 8. Локомотив София 1929      10    4   3   3   14:11   15
 9. Левски (София)             7    5   0   2   16:4    15
10. Берое (Стара Загора)      10    3   2   5   11:19   11
11. Септември (София)          9    2   2   5   10:16    8
12. Ботев (Враца)              9    2   1   6   10:17    7
13. Хебър 1918 (Пазарджик)    10    2   1   7    4:20    7
14. Ботев (Пловдив)            9    2   1   6   11:15    7
15. Пирин (Благоевград)        9    1   3   5    6:13    6    
16. Спартак (Варна)           10    0   1   9    5:24    1