0

Б ившият капитан и помощник треньор на ЦСКА Тодор Янчев сподели пред вестник „Мач Телеграф“ очакванията си за двубоя с Левски. Според него шестте поредни успеха на „червените“ и загубата на „сините“ от Локо Сф не са лакмус за представянето на съперниците утре.

„Вечното дерби винаги крие неизвестности и моментното състояние и форма никога не влияят в него. През годините се е доказало, че обикновено печели отборът, който влезе по-добре в самия мач. Няма значение, че ЦСКА влиза след серия от положителни резултати. Сещам се как през 2009-а бяхме с 10 поредни победи при Любо Пенев, но загубихме. Подобна серия дава нужното самочувствие, но не трябва да се разчита на само на това“, започна Янчев и погледна по-подробно към „армейския“ лагер.

„ЦСКА е по-добре като моментно състояние, но тук вече важно е кой ще е по-спокоен, по-агресивен и индивидуалната класа на отделните играчи. При „червените“ се чувства вече по-голяма сработеност, макар че миналата седмица пристигнаха трима нови и ще им е нужно още време. Тимът трудно допуска голове, което е хубаво и може да е решително в дерби.“

Тошко Янчев открои норвежеца Джонатан Линдсет като играча, който прави най-силно впечатление от новопривлечените на „Армията“. „Към момента Линдсет се очертава като класно попълнение, което се откроява в халфовата линия. Симеон Александров също е човек, който може да играе един на един и не се бои да се надиграва индивидуално. С Гарсес работихме заедно 4 месеца и той изпъква с добра игра с глава, но видяхме, че и на него му трябваха 5-6 месеца за адаптация преди да започне да играе на ниво. От левски фланговите футболисти са доста остри. Ивелин Попов навлиза във форма, Миланов също е класен полузащитник, но предпочитам да говоря за ЦСКА“, поясни 46-годишният ексхалф.

Янчев подчерта, че ролята на Саша Илич в първото му Вечно дерби ще е ключова. „Ролята на треньора е огромна – самата седмица преди мача, самата тактика и футболистите, на които ще заложи. При Илич може да откроим, че отборът е доста силен при статични положения“, каза той и коментира лаконично бойкота на Сектор Г: „Публиката и в двата лагера винаги е била барометър за всичко, включително и за развоя на самите мачове. Значението на феновете е огромно и те са прави за себе си, но не искам да взимам страна.“

В края Тодор Янчев погледна и към битката за шампионската титла в Първа лига. „Винаги е позитивно да излезеш краен победител в дербито, но трябва да гледаме реално, че Лудогорец направиха много стойностен отбор – показаха го и онази вечер срещу Бетис в Лига Европа. Като пряк конкурент за титлата те изградиха изключително силен състав и отново ще е крайно трудно да бъдат детронирани“, завърши Янчев и поясни, че все още не е решил дали ще присъства на Националния стадион, тъй като „армейците“ са символичен гост и все още не се е подсигурил с билети.