0

Б отев (Пловдив) се размина с първата си шампионатна победа, но все пак взе първа точка при гостуването на Берое (Стара Загора), което завърши 1:1. Това беше и официален дебют на новия треньор на пловдивчани Желко Копич, който пое отбора от последното място без точка и без победа.

Неговите футболисти обаче сами са си виновни, след като поведоха с 1:0 пет минути след началото на второто полувреме чрез Антоан Бароан. И имаха повече ситуации, контролираха събитията на терена, но секунди преди края на мача позволиха Абубакар Тунгара да се разпише с мощен изстрел извън наказателното поле. За малийският нападател на Берое това е 4-и гол през сезона.

Още в 3-ата минута гостите от Пловдив можеха да открият резултата, възползвайки се от грешка на беройци при изнасянето на топката. Антоан Бароан стреля край гредата, след като Елвис Ману напредна и му подаде. 

В 17-ата минута пловдивчани пак бяха близо до гол, след като Емануел Току проби от ляво и продължи топката към нахлуващия на скорост Па Конате. Вратарят Иван Караджов обаче бързо предугади какво ще последва, излезе и спря топката с крак.

Следващите 15 минути бяха определено за Берое, като домакините пренесоха събитията пред вратаря Хидайет Ханкич. 

С много енергия и физика опитаха да стигнат до гол и благодарение на три поредни ъглови удара напрежението пред вратата на гостите не стихваше. 

В 33-ата минута домакините искаха дузпа заради предполагаемо нарушение на Па Конате, но Никола Попов провери ситуацията с помощта на видеосистемата (ВАР) и поднови играта. До края на първото полувреме Бароан и Ману можеха да бъдат по-точни при последния изстрел.

Началото на второто полувреме беше за гостите  от Пловдив, които в 50-ата минута вече водеха с попадение на Бароан, който нанесе последния удар при меле. Атаката направиха Ману и Херман, които буквално разпиляха отбраната на Берое.

В 56-ата минута Роеи Херман можеше да удвои, след като проби от дясно и опита да центрира, но топката се отби в страничната греда на изненадания Иван Караджов. В 58-ата минута пък беройци отправиха и първия си точен изстрел в мача, дело на преотстъпения от Славия Димитър Стоянов.

В 65-ата минута домакините поискаха дузпа, макар Никола Попов да беше много близо до ситуацията и с отлична видимост. Абубакар Тунгара влезе на скорост в наказателното поле и падна при съприкосновение с Херман. 

Попов поиска помощ от стаичката с колегите си, които гледаха камерите и те потвърдиха решението от терена.

Беройци продължиха да търсят изравняването, но в 77-ата минута трябваше да благодарят на вратаря си Караджов, който отрази удар на Дилан Мертенс. В 88-ата минута при една контраатака Еманюел Току можеше да реши мача в полза на пловдивчани, но ударът му от 6-7 метра беше силен, но и неточен.

Ботев (Пловдив) накрая плати цената на пасивността си, след като откровено чакаха съдията Попов да свири край на мача. Те се прибраха отзад с надежда да чуят свирката.

И бяха наказани – при разиграване пред пеналта Пунчец не подгони както трябва Тунгара, който бутна топката на дясно и с мощен изстрел я прати в сглобката на двете греди, без шанс за вратаря Ханкич - 1:1.

Първият мач на новия треньор на Ботев Желко Копич бе вълнуващ и поучителен за него. "Първо искам да кажа, че съм щастлив и горд да бъда част от българското първенство по футбол и да бъда начело на такъв голям отбор като Ботев. Направихме всичко по силите си и заслужавахме повече от тази точка. Имахме ситуации, в които топката удари гредите, но трябваше да направим смени заради контузии, но загубихме нашия баланс в тези моменти.

"Гордея се с футболистите и благодаря на феновете за подкрепата. В крайна сметка можем да сме доволни от тази точка и трябва да се подготвим за следващия мач.

"Ще искам тичане, взаимодействие между линиите, пасове в последната третина и реакция след като загубим топката. Знам, че не е лесно, но това ще искам от отбора, очерта хърватинът визията си за отбора.

Ботев (Пловдив) е един от съставите в групата, който е вкарал най-малко голове. Днес те също трябваше да се задоволят само с 1 гол, което се оказа недостатъчно. "Да, това е проблем, особено след първите загуби и липсата на увереност, която се натрупа. Но днес създадохме ситуации и седмица след седмица ще се подобряваме все повече и повече.

Но попадението за домакините е дошло именно заради дисбаланса в отбора след принудителните промени. "Не, голът на Берое не дойде заради липса на концентрация при нас. Както вече казах, загубихме баланса и контрола върху топката и това позволи на противника да използва хаоса и да ни затруднява. Но това е футболът. От този мач нататък трябва да се подготвим по най-добрия начин.

Попитан защо е започнал в Ботев (Пловдив) със събиране на всички в заведение, той отговори: "Не искам да създавам отбор, а семейство. Искам всички да са близки. Благодаря на собственика Зингаревич за конкретни резултати. Знам, че публиката на Ботев е взискателна и иска постоянно победи. Ще бъда щастлив, ако мога да помогна да се постигнат такива резултати."

Колегата му от Берое Петър Хубчев бе по-лаконичен.  "От характера, който показахме като отбор – да, доволен съм. Ситуацията, която беше проверена за дузпа, не я видях и не мога да я коментирам, а също така и реакцията на футболистите преди да я погледна поне на монитор. Но това са нормални неща, започна Хубчев анализа си за мача. "Защо направих една смяна? С играчите, с които разполагаме, и според начина, по който играхме, трябваше да направим една смяна".

В отбора първи мач като титуляр игра Абел Анисе. За националът на Мадагаскар Берое е пети отбор у нас след Черноморец (Бургас), ЦСКА, Ботев (Пловдив) и Лудогорец.

"Анисе е познат от престоя си в други отбори в България с това, че се движи непрекъснато 90 минути.  Сега не е в най-добрата си форма, но аз бях чувал за това момче, че наистина се държи като професионалист и тренира така. Той от една седмица е при нас и полага всички усилия, за да бъде в една максимално добра кондиция. И днес го показа. И не само той. Не сме лягали по терена, не са ни се схващали краката. Просто опитахме до края да се борим".

Той отказа да говори дали ще има нови попълнения, но след това добави, че емоционалната част с късното изравняване би трябвало да даде нов психологически старт за следващите мачове.

"Това е важното, което трябва да използваме. Начинът, по който се държа отборът. Въпреки състоянието и индивидуалните качества на футболистите. Този мач трябва да бъде основата, върху която трябва да надградим."

Първа лига, 6-ти кръг, събота:

Берое – Ботев Пловдив 1:1 (0:0)

Стадион Берое: 3000 зрители

Берое: Иван Караджов, Димитър Стоянов, Димитър Пиргов, Стилиян Николов, Руи Педро-Рука, Серкан Юсеин, Абел Анисе, Симеон Мечев, Абубакар Тунгара, Стив Траоре (90+2 – Георги Динков), Луизиньо да Силва

Ботев Пловдив: Хидайет Ханкич, Виктор Генев, Роберто Пунчец, Самуел Супрайен, Па Конате (67 – Николай Минков), Дилан Мертенс, Роеи Херман (73 – Мартин Секулич), Еманюел Току, Реда Рабей (67 – Точукву Нади), Елвис Ману (60 – Мохамед Брахими), Антоан Бароан

Голмайстори: 0:1 Антоан Бароан 50, 1:1 Абубакар Тунгара 90+1

Главен съдия: Никола Попов (София)

жълти картони: Рука, Стив Траоре, Стилиян Николов, Абел Анисе (Берое), Елвис Ману, Роберто Пунчец, Виктор Генев, Мартин Секулич (Ботев Пловдив).