0

Б ившият футболист на Партизан Валери Божинов заяви, че вижда Славко Матич като идеално решение за треньорската криза при „гробарите“. Както е известно, треньорът на Септември Сф е един от вариантите за наследник на Илия Столица.

„Изключително се радвам, че имам възможността да помогна на Матич, аз съм дясната му ръка и той винаги може да разчита на мен. Работим професионално и добре, а резултатът е страхотен отбор, съставен от млади играчи, които се подобряват от сезон на сезон. Децата в клуба имат желание да станат страхотни играчи, а когато си под ръководството на Матич, успехът е гарантиран. Бих искал добрите игри с фланелката на нашия клуб да ги „изстрелят“ в европейските грандове“, започна Божинов пред сръбското издание MaxbetSport.

“Повярвайте ми, че Матич е треньор, който трябва да бъде в голям клуб като Партизан! Аз съм на мнение, че той е най-добрият вариант за наставник на отбора. И не го казвам, защото работя с него. Този човек има феноменална система на работа и аз съм свидетел на чудесата, които прави с младите играчи. Президентът на клуба ми каза: „Валери, Славко Матич е треньор за голям клуб!“. Не е добре да се налага нов треньор, всеки има нужда от време и Матич, като Столица, ще има нужда от време. В Партизан никой не чака, но все пак трябва търпение. Разбира се, напълно разбирам, че един голям клуб трябва да печели титли, купи, да играе в Европа, но процесът трябва да съществува“, споделя Валери и добавя: „Кълна се в всичко, което имам, че Славко е правилният човек за треньор на Партизан! Той има ДНК на Партизан, той е роден победител, това е в гените му. Когато дойде в София, а тогава бяхме във Втора лига, каза - аз съм такъв благодарение на Партизан, дете съм на този клуб, той ме направи такъв играч и треньор! Всеки мач е финал! Аз съм същият като него, защото имах възможност да усетя как е в Партизан и Ювентус. Не знам кога и дали ще стане, но повярвайте ми трябва да стане треньор на „черно-белите“. Благодарение на него с децата играем най-добрия футбол в България. Пожелавам му като голям „гробар“ да стане треньор в Хумска!“.

„В момента нямам треньорски лиценз, но работя активно за получаването му. Още не съм решил какво искам да правя, може би ще бъда треньор, може би директор, мениджър... Много обичам футбола и определено ще остана в него. Чувството не е същото като да си играч, но определено е много вълнуващо“, каза още бившият национал. 

Той говори и за треньора на ЦСКА Саша Илич. „Саша ми помогна много в кариерата, радвам се, че го имах за съотборник в редиците на Партизан. Когато бях в отбора, го попитах дали иска да стане треньор, но тогава той не се интересуваше от тази опция. Но във футбола никога не се знае какво ще се случи. Всички играчи в ЦСКА ми казаха, че се радват, че имат Саша за треньор и че когато влезе в игра на тренировка - няма по-добър от него на терена! Представете си какъв е бил на младини – класа! По време на своята кариера той мислеше като треньор... Пожелавам му много успехи в кариерата“, добави Божинов, който по документи е домакин на Септември Сф.

За финал той говори и за новия национален селекционер Младен Кръстаич. „Искам да му благодаря, че ме покани да вляза в треньорския щаб на българския национален отбор. Пречката беше лицензът, така че трябваше да откажа това предложение. Ролята ми сега е мениджър на отбора, но с получаването на лиценз, работата ми вероятно също ще се промени. За мен ще бъде голямо удоволствие да си сътруднича с Младен, имам желание да му помогна, ще работим занапред. Имаме нужда от свежа кръв, България няма младите играчи, които има Сърбия. Кръстаич може да постигне големи успехи“, завърши Божинов, който си пожела един ден да стане треньор на Партизан.