0

Севиля стигна до успех с 3:1 над Динамо Загреб в първия плейоф в Лига Европа преди 1/16-финалите в турнира. Мачът тръгна добре за домакините, които откриха срещу хърватските гости с попадение на хърватина Иван Ракитич от дузпа в 13-ата мин. С приближаването на почивката мачът избухна и паднаха 3 бързи гола, които взривиха публиката на „Санчес Писхуан“. Най-напред гостите изравниха 1:1 чрез Оршич в 41-ата мин.

Това пришпори Севиля, чиято реакция бе зашеметяваща. В 44-ата мин. Окампос възстанови преднината след корнер, при който вратарят на гостите не беше безупречен. А в следващата минута отново завърналият се след контузия Окампос се прояви с борбено влизане на Оршич, топката бе отнета от Мунир, последва контра по учебник на Севиля, завършена резултатно от Марсиал за 3:1.

След почивката домакините излязоха сякаш приспани от бързия обрат, което бе използвано от хърватите. Динамо се раздвижи в атака и принуди защитниците сна Севиля да грешат, последваха удари от границата на пеналта и корнери. Испанците бяха спасени от безупречната игра на вратаря си Боно, който по чудо с две изумителни намеси предотврати изглеждащия сигурен втори гол на хърватите. 

След принудителната смяна на контузения Рекик с Неманя Гудел в 54-ата мин., треньорът на Севиля Лопетеги се вбеси на заспалите си играчи и направи тройна смяна в 61-ата мин., като извади Фернандо, Мунир и Марсиал, и пусна Оливер Торес, Дилейни и Ен Несири. Домакините успокоиха нещата, в края на мача за пръв път след 3 месечно отсъствие терен помириса местната легенда Хесус Навас. Авансът на Севиля изглежда достатъчен преди реванша в Загреб.

На трибуните, където бе гостуващата агитка, се разиграха бойни сцени - първо между самите хърватски фенове, което наложи вкарването в действие на палките на тежко екипираните испански полицаи.

Аталанта стигна до обрат с 2:1 като домакин срещу Олимпиакос в първи мач от плейфите в турнира Лига Европа.  Гостите откриха резултата в 16-ата минута, когато Тикиньо майсторски прати топката в мрежата. 

Аталанта стигна до пълен обрат през втората част в рамките на 2 минути. И двата гола паднаха след корнери и бяха дело на Берат Джимсити. Албанецът първо се разписа с глава в 61-ата минута, а след това в 63-ата минута отново той бе съобразителен при разбъркване в наказателното поле и отблизо прати топката в мрежата за крайното 2:1.

Порто постигна победа с 2:1 срещу Лацио на своя "До Драгао". Матия Дзакани изведе италианците напред в 23-ата минута. Испанският нападател Тони Мартинес донесе радост на домакините с две попадения в 37-ата и 49-ата минута.

РБ Лайпциг и Реал Сосиедад завършиха 2:2. Гостите от Испания стигнаха до аванс чрез своя централен защитник Робин Льо Норман в 9-ата минута. В 31-ата минута Кристофър Нкунку изравни след удар с глава. В 64-ата минута Реал Сосиедад получи дузпа, която бе реализирана от Микел Оярсабал. РБ Лайпциг стигна до ново равенство в 81-ата минута, когато резервата Емил Форсберг бе точен от наказателен удар.

Плейофен кръг в Лига Европа:

Барселона (Испания) - Наполи (Италия)                                  1:1
Борусия Дортмунд (Германия) - Рейнджърс (Шотландия)      2:4
Шериф Тираспол (Молдова) - Брага (Португалия)                  2:0
Зенит Санкт Петербург (Русия) - Бетис (Испания)                   2:3
Аталанта (Италия) - Олимпиакос (Гърция)                               2:1  
Порто (Португалия) - Лацио (Италия)                                      2:1
РБ Лайпциг (Германия) - Реал Сосиедад (Испания)                2:2
Севиля (Испания) - Динамо Загреб (Хърватия)                       3:1  

Реваншите са на 24 февруари.

Плейофен кръг в Лига на конференциите:

Фенербахче (Турция) - Славия Прага (Чехия)                         2:3
Мидтиланд (Дания) - ПАОК (Гърция)                                      1:0
ПСВ (Нидерландия) - Макаби Тел Авив (Израел)                   1:0
Рапид Виена (Австрия) - Витес (Нидерландия)                        2:1

Селтик (Шотландия) - Будьо/Глимт (Норвегия)                       1:3
Лестър (Англия) - Рандерс (Дания)                                           4:1
Олимпик Марсилия (Франция) - Карабах (Азербайджан)      3:1 
Спарта Прага (Чехия) - Партизан (Сърбия)                              0:1

Реваншите са на 24 февруари.