0

С кандалът с Марс Овермарс продължава да се разраства със скоростта на горски пожар, заплашвайки да погълне в пламъците си най-големия клуб в Холандия. В понеделник спортният директор на Аякс подаде оставка, след като стана, ясно че е изпращал съобщения с неприлично съдържание на служителки.

Тогава обаче все още не бе ясно какви точно са били посланията и нещата не изглеждаха чак толкова сериозни. Впоследствие обаче няколко независими медийни разследвания, разкриха изключително брутални подробности до степен, че бившият футболист е изпращал на жените снимки на пениса си.

Изданието Het Parool твърди, че към момента нито жертвите, нито Аякс, нито футболната федерация на страната са подали жалба срещу бившия холандски национал, но такива не са изключени. В такъв случай срещу Овермарс може да започне съдебен процес.

За Аякс ударът действително е колосален и то не само в имиджов, но и в чисто материален аспект. На първо място намирането на равностоен заместник на Овермарс е изключително трудно. Той пое поста през 2012 г. по настояване на самия Йохан Кройф и за 10 години буквално позлати клуба.

Само от продажбата на Френки де Йонг, Матайс де Лихт, Давинсон Санчес, Хаким Зиеш и Дони ван де Бек дойдоха близо 300 милиона евро, без при това да бъдат жертвани спортните резултати.

Удар във финансов аспект може да дойде и по линия на спонсорите. Водещите сред тях „Ziggo“ и „Adidas“ засега излязоха с изчаквателни комюникета, че следят случая. Те обаче може и да размислят, ако наистина се окаже, че срещу Овермарс е имало сигнали и преди, но те са били потулвани.

И за капак на всичко покрай цялата тупурдия Аякс може да е остане без треньор. Не е тайна, че Ерик Тех Хаг, който класира отбора на полуфиналите в Шампионската лига през 2018-19 обмисляше да си тръгне още миналото лято. Тогава той все пак остана само заради Овермарс, но без него сигурно ще промени мнението си.

Всичко за секс скандала, опозорил Овермарс и Аякс – в „Мач Телеграф“ от днес