0

Ф архад Мошири, мажоритарен собственик на Евертън от 2018 г., и американската група 777 Partners, с акции и в Севиля, постигнаха споразумение за закупуване на клуба за над 500 милиона евро.

Протестите и демонстрациите на феновете на Toffee дадоха плод и Фархад Мошири вече е в историята на Евертън. Чрез изявление отборът на Ливърпул съобщи, че „777 Partners са подписали споразумение с Фархад Мошири за придобиване на целия му дял във футболен клуб Евертън, което представлява 94,1% от акциите на клуба“. 

Британско-иранският бизнесмен, който накара Евертън да бъде разследван от Висшата лига за „неспазване на правилата за печалби и устойчивост“ и се бори сезон след сезон за спасение, оставя клуба в ръцете на американците.


Въпреки че не се очаква придобиването да приключи до последното тримесечие на тази година, 777 Partners вече има значително присъствие в света на футбола. 

Освен че притежава 15% от Севиля от 2018 г., тази американска инвестиционна група контролира 100% от акциите на Дженоа (Италия), Стандарт Лиеж (Белгия) и Ред стар (Франция). 

Освен това те са мажоритарни собственици на Васко де Гама (Бразилия) и Херта Берлин (Германия), плюс  миноритарен дял в Мелбърн Сити (Австралия).

Фархад Мошири, акционер от 2016 г. и мажоритарен акционер от 2018 г., заявява в посоченото изявление, че е говорил „открито за необходимостта от привличане на нови инвестиции и завършване на финансирането на нашия емблематичен нов стадион в Bramley-Moore Dock, на брега на Мърси, като до момента съм финансирал по-голямата част от него.” 

И въпреки че британският вестник The Times съобщава, че „не е разкрита цифра“, The Telegraph съобщава, че „клубът е щедро оценен на малко под 600 милиона паунда“.

Въпреки че 777 Partners ще стане поредният  американски собственик във Висшата лига (Арсенал, Астън Вила, Борнмът, Челси, Кристъл Палас, Фулъм, Ливърпул, Манчестър Юнайтед), това не е първата група, която се интересува от покупката на Евертън. 

„Сделката беше в ход през май миналата година, но несигурността относно статута на Евертън във Висшата лига накара 777 Partners да се откажат, а MSP Sports Capital да се откаже от ексклузивна сделка за закупуване на 25% дял в Евертън“, добавя The Times.

Вместо да закупи дял в клуба, „MSP се съгласи на заем от повече от 100 милиона паунда за финансиране на изграждането на новия стадион на Евертън в Bramley-Moore Dock.“ 

В крайна сметка Джош Уондър, основател и управляващ партньор на 777 Partners, реши да се опита да съживи клуба. 

Повече от 750 милиона паунда, около 875 милиона евро, инвестирани от Фархад Мошири за нови играчи по време на престоя му в клуба, така и не успяха да вдигнат „карамелите“ нагоре в класирането.

И в сегашния сезон, 2023-2024, по-старият отбор на Ливърпул пак се очертава да се бори да не изпадне, за да остане тимът с най-много поредни сезони в елитната дивизия на английския футбол.