0

М икел Артета се справя отлично с работата си в Арсенал и за никого не бе изненада, че преди десет дни той получи нов договор. Испанецът ще води отбора до лятото на 2027 година, а днес му предстои поредното сериозно изпитание – гостуване на шампиона Манчестър Сити във Висшата лига. В чест на новия контракт сайтът на лондонския клуб припомни на феновете кои са най-значимите моменти в кариерата на бившия капитан и настоящ мениджър.

Първи мач като капитан

Микел сложи за първи път лентата срещу Лийдс в третия кръг на ФА Къп през 2012 г. Този мач е паметен и по друга причина – победният гол беше дело на завърналия се Тиери Анри.

.

 .
Getty Images

Французинът облече отново екипа на английския тим, след като напусна през 2007-а, за да попише с Барселона. Сега той отбеляза попадение №227 за клуба. Две години по-късно – през 2014-а, Артета вече сложи лентата за постоянно и я носи до края на кариерата си през 2016-а.

Победен гол срещу Сити

Най-хубавият гол на испанеца като играч на Арсенал дойде в перфектния момент. До края на мача срещу Манчестър Сити на 8 април 2012 година оставаха три минути. Артета отне топката от играч на съперника малко след центъра и с удар по земята от 23 метра вкара за 1:0. Преди това „артилеристите“ бяха ударили три греди - два пъти това направи Робин ван Перси, а един път Тио Уолкът. В последните минути Марио Балотели от Сити получи червен картон, а голът на Артета затвърди превъзходството на Арсенал и донесе три ценни точки в борбата за място в Шампионската лига.

Финал за ФА Къп

Артета изведе Арсенал с капитанската лента във финала за ФА Къп през 2014-а, когато клубът преследваше първия трофей от почти десетилетие. След слабо начало съперникът Хъл Сити водеше с 2:0 след 9 минути. И точно когато изглеждаше, че дългото очакване ще продължи, Санти Касорла вкара фантастичен гол от пряк свободен удар, за да върне Арсенал в играта.

.

 .
Getty Images

Лоран Кошчелни направи 2:2 след почивката, а Аарън Рамзи сложи точка на феноменалния обрат в добавеното време. Така след последния съдийски сигнал Микел Артета изкачи стълбите на „Уембли“, за да вдигне първия си трофей в английския футбол.

Нова роля

През август 2020 година Артета вдигна и първи трофей като треньор. По пътя до финала за Купата на Англия „артилеристите“ се справиха с Лийдс, Борнемут, Шефилд Юнайтед и Манчестър Сити, за да се изправят на „Уембли“ срещу Челси. „Сините“, водени от Франк Лампард, бяха отстранили други два гиганта – Ливърпул и Манчестър Сити, и излязоха с големи амбиции. Те поведоха след само 5 минути с гол на Кристиан Пулишич, но Арсенал имаше отговор. Пиер-Емерик Обамеянг, който бе вкарал два пъти в полуфинала със Сити, изравни от дузпа в 28-ата минута, а след почивката се разписа още един път за крайното 2:1. Така клубът спечели четвърти трофей в рамките на 7 години и общо 14-и от турнира за Купата на Англия. Голям бе и личният успех на Артета, който направи успешен първи сезон начело на отбора.

Триумфът на резервите

Една от най-големите победи на Артета като мениджър дойде през октомври 2023-а срещу Манчестър Сити у дома във Висшата лига. След като съперникът беше победен с 4:1 с дузпи във финала за Суперкупата, сега феновете бяха в очакване на нов велик мач.

.

 .
Getty Images

Тактическата и завързана битка вървеше към равенство, когато Габриел Мартинели отправи удар извън наказателното поле, топката срещна защитник и влезе в мрежата. Голът падна след комбинация между четири резерви. Това беше и първа победа за Артета над Сити в първенството в качеството му на треньор.

Дузпи

През сезон 2023/24 Арсенал се завърна в Шампионската лига и Артета успя да изведе отбора от група с ПСВ Айндховен, Ланс и Севиля. В 1/8-финалите съперник бе Порто, а крайният победител бе определен с дузпи. Англичаните вкараха и четирите си удара от бялата точка, докато португалците изпуснаха два. Вторият бе спасен блестящо от вратаря Давид Рая, който прати отбора на 1/4-финал.