0

К апитанът на Русия Артьом Дзюба не издържа на нападките на своите колеги от Украйна и написа дълъг пост в Инстаграм, с който даде своята позиция за войната и санкциите, на които ще бъдат подложени той и сънародниците му в редица спортове. 

"Доскоро не исках да говоря по темата за събитията в Украйна. Не исках, не защото ме е страх, а защото не съм политически експерт и никога не съм да влизам в този разговор (за разлика от голям брой политически анализатори и вирусолози в интернет). Имам собствено мнение, както и всеки друг,  и ще го изрязя, тъй като ме призовават от всички страни. Аз съм против всяка война. Войната е страшно нещо, но аз също така съм и против човешката агресия и омраза, която всеки ден придобива все по-опустошителен мащаб"

https://www.instagram.com/artem.dzyuba/?utm_source=ig_embed

"Не съм притеснен от това, че съм руснак, а се гордея, че съм руснак. И не разбирам защо спортистите трябва да страдат сега. Аз съм против двойните стандарти. Защо някои могат да правят всичко, а сега хвърлят всичко върху нас. Защо всички крещяха, че спортът трябва да остане извън политиката, но при първа възможност, когато става дума за Русия, този принцип напълно е забравен? 

Повтарям, войната е страшна. В стресови ситуации хората показват истинската си същност, понякога тя е негативна. Колко много гняв, мръсотия и жлъч се изля върху руснаците, независимо от тяхната професия или позиция. Онези хиляди, които пишат обиди, да се наредят на опашката!

Още по-странно ми е да чувам такива неща от хора, на които Русия е дала много. Всичко това създава още повече негативизъм. Войната ще свърши, но човешките отношения ще останат и ще бъде невъзможно да върнем нещата назад. Имайте го предвид.

А на някои колеги, които си седят на задниците в именията в Англия и говорят тези гадости - не можете да ни обидите, ние разбираме всичко. Мир и доброта на всички!”, написа Дзюба, чийто баща е от украински произход.