0

Б арселона победи Алмерия с 2:0 в ПОСЛЕДНИЯ МАЧ от кариерата на Жерар Пике. Успехът за тима на Шави не дойде лесно, като точни бяха Усман Дембеле и Френки де Йонг, докато Роберт Левандовски пропусна дузпа. Барса събра 34 точки и се изкачи на върха във временното класиране на Ла Лига, където Алмерия е на 15-а позиция с 13 точки на сметката си.
Но големият герой бе Пике. Той бе сменен в 85-ата минута на мача, а препълненият „Камп Ноу“ изригна. 35-годишният защитник изигра последните си минути с фланелката на каталунците на собствен терен, след като преди броени дни обяви, че спира с футбола. Привържениците на Барса изпратиха подобаващо Пике, който спечели 30 трофея с отбора.

След края на мача пък бе време за прощална реч на футболиста, който взе микрофона и говори пред пълните трибуни на „Камп Ноу“. Речта му не бе много дълга, тъй като бе прекъсвана от бурните овации и скандирания на публиката. Те накараха Пике да се просълзи, което не попречи да бъде многословен. Все пак, той намери сили да каже: „В живота понякога желанието означава да се откажеш. Между мен и Барса има толкова много любов, че беше време да си оставим малко пространство и въздух и съм убеден, че в бъдеще ще бъда отново тук. Вече напуснах, когато бях на 17 години, дядо ми ме направи член на клуба при раждането ми, тук съм роден и тук ще умра. Да живее Барса завинаги“.