0

М ладият български треньор Александър Гицов записа нов успешен сезон с тима си Флоридсдорфер във Втора Бундеслига на Австрия. Тимът от Виена завърши на шеста позиция в крайното класиране на втория ешелон на страната с актив от 45 точки.

Тимът на българина записа отлична серия от само една загуба в последните осем срещи и се изкачи в подреждането, което отреди крайната позиция на отбора в горната част на подреждането въпреки значително по-ниския бюджет спрямо голяма част от останалите отбор в дивизията. През сезон 2022/23 Флоридсдорфер записа най-доброто си класиране в историята, отново начело с Гицов, като финишира на второ място. Веднага след края на сезона Гицов се съгласи да даде интервю за „Мач Телеграф“.

- Алекс, здравей. Останахте шести в класирането на Втора Бундеслига. Как виждате ситуацията спрямо миналия сезон – като стъпка назад откъм класиране, след като за малко не влязохте в Бундеслигата, или като стъпка напред в цялостното развитие на клуба с оглед на предишните години?

- Определено като резултат е стъпка назад. Може би това си има своите причини. В последния кръг видяхме един мач, в който по принцип не трябваше да загубим. Отстъпихме много лековато, допуснахме две индивидуални грешки при головете. Този сезон ни се събраха доста такива мачове, в които след последния съдийски сигнал се прибираш в съблекалнята и не знаеш как точно си загубил, при все че противникът не те е надиграл тотално. Даже смея да твърдя, че през този сезон, освен може би едно полувреме срещу дубъла на Рапид Виена, не е имало противник, който да ни надиграе напълно. Може би и срещу Блау-вайс Линц в миналия кръг. 

- Съставът от миналата година същият ли е и доколко е променен?

- Променихме се адски много. В общи линии останаха шестима играчи от миналата година, а взехме 15 нови играча, тъй като след добрия сезон, много от футболистите ни получиха доста добри финансови оферти от други, по-големи клубове. Забелязаха ги и сега играят на по-високо ниво.

Цялото интервю четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"