0

Ч елси се изкачи на световния футболен връх, след като спечели драматично финала на Световното клубно първенство срещу Палмейрас с 2:1 след продължения и две дузпи за всеки един от двата отбора. 

В началото на втората част на редовното време Ромелу Лукаку изведе англичаните напред, а десетина минути по-късно Рафаел Вейра върна паритета с гол от дузпа. В 117-ата минута обаче бразилците извършиха грешка и подариха дузпа на своя противник, а точен от бялата точка за 2:1 бе Кай Хавертц. След като се превърна в герой в Шампионската лига, съдбата отново избра германеца да донесе и този трофей на своя тим. 

По този начин Челси спечели единствения липсващ досега голям трофей от идването на Роман Абрамович на “Стамфорд бридж”. Руският олигарх изгледа триумфа на своя тим на живо на стадиона в Абу Даби.

Лондончани потвърдиха и тоталната доминация на европейските тимове, които не са допускали отбор от друг континент да се изкачи на това най-високо стъпало от 2012-а година насам. 

Първенецът на Африка Ал Ахли надигра категорично този на Азия Ал Хилал с 4:0 в малкия финал на Световното клубно първенство. Египтяните бяха пълни господари на терена и логично спечелиха престижното трето място в турнира. Те бяха улеснени от два червени картона за Перейра (14) и Кано (28) от Ал Хилал.

Още през първото полувреме възпитаниците на треньора Питсо Мосимане си решиха мача. Ясер Ибрахим вкара първите два гола в 8-ата и 17-ата минута, а Абдел Кадер се разписа пет минути преди почивката. След паузата Ел Солия оформи крайния резултат с точен изстрел в 64-тата минута. Така Ал Ахли отново завършва на трето място в света, както през 2020 г., когато победи Палмейрас с дузпи.