0

Д вубоят между Тотнъм и Рен от последния шести кръг в група G на Лигата на конференциите беше отложен заради множество заразени с коронавирус в английския клуб, съобщават световните агенции.

Двубоят трябваше да се играе тази вечер от 22.00 часа в Лондон. Лондончани обявиха, че осем футболисти и петима служители са дали положителни проби за КОВИД-19 и са в постоянна връзка с УЕФА по случая.

 

От пък Рен изказаха недоволство от решението, което според французите е взето едностранно от Тотнъм, като изразиха желание срещата да се изиграе по програма. Французите вече кацнаха в Лондон, когато бяха информирани за решението на домакините.

Мениджърът на Тотнъм Антонио Конте разкри, че Шпорите имат 13 положителни случая на Covid - осем играчи и петима членове на персонала - което ги остави само с 11 здрави играчи от основния състав. И след разговори с Агенцията за здравна сигурност и правителството в сряда вечер, Тотнъм обяви, че мачът с Рен от група G е отложен, като тренировъчният терен на клуба е затворен.

Но френският съперник Рен, който вече се приземи в Лондон, настоя, че мачът не е отложен, докато УЕФА не го обяви. А от евроцентралата първоначално обявиха, че срещата ще се играе, което би означавало, че Тотнъм е изправен пред изгонване от Европа, ако не се яви за мача.

От УЕФА бяха цитирани: „Мачът трябва да се проведе по график. За допълнителна информация относно ситуацията с COVID в Тотнъм, моля, свържете се с клуба. "Нямаме друг коментар на този етап."

От Рен добавиха в изявление: „Във видеоконференция в 19.45 ч. между представители на УЕФА, Тотнъм и Рен, футболният директор на Шпорите обяви намерението си отборът да не играе мача от Лигата на конференциите на УЕФА. Едностранно решение, което не е потвърдено от УЕФА по никакъв начин. Представителката на Тотнъм не пожела да обяви броя на играчите си, засегнати от Covid, когато правилото гласи, че мач трябва да се играе, стига отборът да има 13 полеви играчи и вратар.

Тя настояваше за решение на английските власти, без да представя официален документ. Тъй като мачът не беше официално отменен от УЕФА, Stade Rennais FC потвърди решението си да играе. Изправен пред тази „лондонска мъгла“, SRFC си запазва правото да се обърне към УЕФА.“

Последващо изявление от УЕФА потвърди, че мачът всъщност е отложен, слагайки край на спора. От евроцентралата заявиха: „Можем да потвърдим, че мачът Тотнъм – Рен няма да се проведе тази вечер. Допълнителна информация ще последва след време.”

Двубоят на Шпорите във Висшата лига срещу Брайтън в неделя също ще бъде под въпро

Нова дата за двубоя не е насрочена, но по правилата на УЕФА мачът трябва да се изиграе преди 31 декември.

Като мярка за ограничаване на заразата и "в интерес на здравето и сигурността на футболистите и служителите" ръководството на английският клуб затвори тренировъчния си център. Поради тази причина срещата на лондончани от Висшата лига срещу Брайтън в неделя също е под съмнение.

Тотнъм е на второ място в група G на Лигата на конференциите със 7 точки, колкото има и третият Витес.
Рен вече спечели първото място с актив от 11 пункта, а само първите два продължават във фазата на елиминациите на надпреварата през пролетта.