0

М анчестър Сити постигна категоричен успех с 4:1 над Астън Вила на „Етихад“ в мач от 31-вия кръг на Висшата лига. С хеттрик за домакините се отчете Фил Фодън.

По този начин „гражданите“ събраха 67 точки на третото място, колкото има и вторият Ливърпул, а лидерът Арсенал е с 68. Астън Вила е четвърти с 59, на 2 пред Тотнъм, който е с мач по-малко.

Двубоят започна перфектно за момчетата на Пеп Гуардиола, които поведоха в 11-ата минута. Жереми Доку проби добре по фланга и пусна към Родри, който нанесе великолепен изстрел към горната част на вратата и прониза Робин Олсен за 1:0.

В 20-ата минута Астън Вила успя да стигне до изравнително попадение. Морган Роджърс пусна извеждащо подаване към Йон Дуран, който проби в наказателното поле и с диагонален удар към долния ляв ъгъл се разписа за 1:1.

Манчестър Сити натисна в следващите минути, като в 24-ата Джак Грийлиш стреля от движение, но опитът му от границата на наказателното поле мина на сантиметри покрай левия страничен стълб. В 37-ата минута Хулиан Алварес стреля към долния ляв ъгъл, но Робин Олсен се справи и спаси.

В добавеното време на първата част Манчестър Сити все пак стигна до второ попадение. Фил Фодън стреля директно от пряк свободен удар, а Николо Дзаниоло се мръдна неправилно от стената и покрай него топката мина и влетя във вратата на Вила за 2:1.

В края на първата част Олсен спаси шут на Алварес, а втората част започна с нова вихрушка пред вратата му. Последователно той отрази удари на Доку в 48-ата минута и на Бернардо Силва в 49-ата.

Астън Вила можеше да изравни, след като в 55-ата минута Дъглас Луис пое тънко подаване и от границата на наказателното поле стреля към горния десен ъгъл, но Щефан Ортега изби в корнер. При последвалия ъглов удар Клеман Ленгле стреля с глава, но Ортега пак спаси.

В 62-рата минута „гражданите“ отбелязаха трето попадение, след като Родри намери Фил Фодън с прецизно подаване, а англичанинът отправи хубав удар към долния ляв ъгъл и с помощта на страничния стълб отбеляза за 3:1.

Седем минути по-късно Фодън оформи хеттрика си и сложи точка на спора. Рикоширала топка се озова в краката на англисйкия национал, който не се подвуоми и нанесе великолепен удар към горния ляв ъгъл, а топката бе извън обсега на Робин Олсен – 4:1.