0

Ф утболният мениджър Мирчо Димитров е нещо като монополист в трансферите на български футболисти в Русия. Преди 25 години той доведе у нас украинеца Вячеслав Грозни в Левски, който и до момента е смятан за един от най-качествените треньори на „сините“ след 1989 година. От тогава той е в основата на почти всички по-гръмки продажби на наши играчи на руски клубове.

- Г-н Димитров, как се промени футболния пазар в Русия след началото на войната в Украйна и санкциите срещу Москва? И как това се отразява на продажбите на наши играчи?

- Точно пазарът на футболисти не се е променил. Повечето клубове в Русия са в добро финансово състояние, независимо от ситуацията. Търсят непрекъснато качествени играчи, независимо от коя държава. Първенството е много силно, мачовете се играят пред пълни трибуни. Дори може да се каже, че има подем, в сравнение с положението преди войната.

- Но български футболисти все по-трудно се продават в тази държава?

- Знаете ли, има една приказка - „Не ми хвалете стоката, кажете ми за пазара!“. Проблемът не е в българските футболисти, а в клубовете. У нас има много качествени играчи, но няма кой да ги забележи и съответно да им даде шанс. Предпочитат се чужденци, защото реално са по-евтини. В собствени кадри трябва да се влагат пари и време, чужденците идват без пари и бързо се продават навън. В резултат на това, нашите играчи остават „на тъмно“, чуждите клубове, включително и тези в Русия, не ги виждат и няма как да имат интерес към тях.

Цялото интервю чете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"