0

П ритежаваната от руската държава мултинационална компания „Газпром“ за броени дни се превърна от желан спонсор в спорта в проблемен рекламодател след нахлуването на войските на Руската федерация в Украйна. 

Най-много пари „Газпром“ налива във футбола, най-вече в европейската футболна централа УЕФА. Десетки милиони плащат руснаците на година за спонсорирането на Шампионската лига, но също така за Евро 2024, Младежката лига на УЕФА, Лигата на нациите и Суперкупата на УЕФА.

Три европейски клуба също имат договори с компанията, контролирана от Кремъл: сръбският Цървена звезда, австрийският Аустрия Виена и германският Шалке. Не случайно Австрия и Германия са най-ревностните радетели в ЕС за пускането на новия газопровод на „Газпром“ - „Северен поток 2“, който още няма лиценз във Федералната република. Сега, след руската агресия в Украйна, тръбопроводът е считан за замразен за дълго време.

Освен за футбол, „Газпром“ спонсорира отбори по волейбол, налива пари в европейската хандбална централа и на Световната шахматна федерация ФИДЕ, а също в швейцарски отбор по хокей на лед и гонки по ветроходство.

„Газпром“ не е единствената държавна компания, свързана със спортни отбори в западните страни. Държавната авиокомпания „Аерофлот“ бе превозвач на Манчестър Юнайтед, който разтрогна договора преди няколко дни. Минната компания „Уралкалий“ пък спонсорира американския отбор от Формула 1 „Хаас“. Софтуерната компания Kaspersky спонсорира футболния отбор на Айнтрахт Франкфурт и на Ферари във Формула 1.

След началото на руската агресия в Украйна на първо време УЕФА премести тазгодишния финал на Шампионската лига от стадиона „Газпром Арена“ в Санкт Петербург на „Стад дьо Франс“ в Париж. 

Втородивизионният Шалке пък реши да играе мачовете си за момента без логото на „Газпром“ на фланелката.

Волейболният Палмберг Шверин от Германия написа в своя уебсайт, че „партньорството, което е съществувало досега“ със „Северен поток 2“ е замразено.

Отборът от Формула 1 на Haas, в който е и Мик Шумахер, временно се въздържа от реклама на руската химическа компания Уралкалий. Емблемите й на колите и състезателните костюми бяха маскирани.