0

А ко сте го забравили или споменът за него е избледнял, сега ще видите отново неговото самочувствие да казва всичко, което мисли, без да се притеснява как ще е възприето. Той може да каже, че е добър колкото Пеп Гуардиола и изобщо няма да се шегува. 

Той знае какво прави, защото гори в играта от десетилетия и има достатъчно опит с медиите. Неизбежно въпросът се прехвърля към личността на Алардайс. Справедливо или не – той е 68-годишен треньор, чийто тактики вече не са това, от което модерният футбол се нуждае. "Твърде много хора мислят, че съм стар, което е далеч от истината. Може да съм на 68 и да изглеждам възрастен, но никой не е толкова запознат с футбола колкото мен. Нито Пеп, нито Клоп, нито Артета. Не казвам че съм по-добър от тях, но ме бива колкото тях", каза в типичния си стил Алардайс на първата си пресконференция на „Еланд Роуд“.

Това е препратка към известната му реплика, че ако се казваше Алардайсио или Алардичи, щеше да води Милан, Интер, Реал Мадрид или Барса. Той обича да дава заглавия за медиите.

Държи на старата гвардия в занаята и пусна една къса стрела към феновете на Кристъл Палас, които не бяха доволни от завръщането на Рой Ходжсън, но опитният наставник бързо внесе ред в тима и го спаси от изпадане.

Сега същото трябва да стори и Алардайс в Лийдс. Той вярва, че може да направи бърза промяна в тим, който се намира на 17-та позиция с 30 точки и оставащи 4 мача. Той вярва, че може да стегне защитата и е забелязал, че Лийдс има проблем с разиграването на топката. И всички знаем, че оттам ще започне да работи. 

Ясно е, че ще обърне специално внимание на тези, които се справят с напрежението и на тези, които се поддават, за да намери баланса. Но той не излъчва увереността, която си мисли, че притежава. "Твърде рано е да се говори. Всичко, на което се надявам е правилна реакция", споделя той.

Той влетя със 100 км/ч в сряда в 7,00 часа сутринта, там където беше преди 2 години с Уест Бромич, а именно в битката за оцеляване. „Идва адреналинът в такива моменти“, каза още той, макар че езикът на тялото му подсказва, че не всичко ще е перфектно.

Последният му престой в Уест Бромич Албиън беше провал, защото завърши с изпадане от Висшата лига, но той смята, че всичко е било заради пандемията от КОВИД-19. А относно работата на „Дъ Хауторнс“, той казва, че е било лошо решение.

Първият му ден в Лийдс мина с тренировъчни сесии и разговори с играчите. Те имаха шанс да споделят кое според тях може да даде положително влияние за тима. До мача с Ман Сити Сам ще се опита да наложи своите тактики, като за него вратарят и защитата са приоритет.

Лийдс постави антирекорд - 23 допуснати гола за изминалия месец и общо 67 за 34 мача досега през сезона, а следва гостуване на Манчестър Сити. "Ще бъде лесно, но изненади се случват. Брентфорд го направи", сигурен е Големия Сам.

Той е в печеливша ситуация при всички случаи. Ако Лийдс се спаси, той ще прибере огромен бонус. Ако отпадне, ще попита какво повече е трябвало да направи. Лесно е!