0

В годината, в която помете всички голови рекорди във Висшата лига на Англия, Ерлинг Холанд размаза и конкуренцията в традиционната анкета на в. „Мач Телеграф“ за футболист №1 в света през годината.

Триумфът на норвежеца бе закономерна функция на индивидуалния му блясък в съчетание с уникалния рейд на Манчестър Сити, който обра всички значими трофеи през 2023 г. - титлата в Премиъпшип, ФА къп, Шампионската лига, Суперкупата на Европа и световното клубно първенство.

В интерес на истината, дистанцията между първото място на норвежеца и второто позиция не е чак толкова чудовищна, но за това ще стане дума отделно. Като сумарен брой точки обаче Холанд е сравним с регистрите на Лео Меси, през миналата година, когато аржентинецът спечели анкетата, вземайки първото място във всеки един от вотовете без един. Сега Холанд повтори нещо подобно и вероятно щеше да спечели още по-убедително, ако не бе свръхзвуковия старт на Джуд Белингам в Реал Мадрид, изстрелял го на втората позиция.

Трети остана Килиан Мбапе, нещо разбираемо с оглед индивидуалната класа на французина, макар годината да не бе чак толкова успешна за него.

От тук надолу следващите в подреждането са на огромна дистанция. 

Кои са те - вижте в днешния последен за годината брой на в. "Мач Телеграф"