0

С ветовният футбол загуби още едно голямо име. Почина един от най-великите нападатели – Луиджи Рива. Легендата на Скуадра адзура и Каляри е постъпил в болница в Сардиния в неделя, след като се е почувствал зле у дома.

79-годишният бивш футболист бе под наблюдението на лекари в болница „Броцу“ в Каляри. Медицинските му прегледи са показали, че е наложително да се подложи на сърдечна операция през следващите дни, но в крайна сметка великият нападател не е спечелил битката и бе обявено, че е починал.

Джиджи Рива е реализатор №1 в историята на Италия за националния отбор, като е вкарал 35 попадения в 42 мача. Със „Скуадра Адзура“ той печели европейската титла през 1968 година, а също така играе финал на Мондиал 1970.

Той прекарва почти цялата си футболна кариера в Каляри между 1963 и 1977 година, отбелязвайки рекордните за клуба 205 гола в 374 мача. Има сериозна заслуга за единственото Скудето в историята на „рособлу“, което печели през сезон 1969/70. 

За съжаление, от началото на 2024-а година досега световният футбол загуби легенди като Марио Загало, Франц Бекенбауер, а сега и Джиджи Рива.