0

Р усия, чиито отбори – национални и клубни, бяха изхвърлени от участие в турнири и първенства в Европа и света заради нахлуването на войските й в Украйна, откри вратичка и подаде кандидатурата си за домакин на Евро 2028 или Евро 2032. 

Оказа се, че решенията на УЕФА и ФИФА оставиха малка правна вратичка, която позволява на футболната федерация на Русия да остане в играта с правото й да подаде кандидатурата си за домакинство на европейско. 

Пред тази руска маневра, която се възползва от бюрократична пукнатина, източници на УЕФА увериха, че изпълнителният комитет ще остане бдителен. Проучва се свикването на извънредно заседание в допълнение към обикновените на 7 април и 10 май, за да преоцени правната ситуация "и да вземе допълнителни решения, ако е необходимо, включително в светлината на декларацията за намерение, изразена от Руския футболен съюз да бъде домакин на Европейското първенство." 

Заради войната срещу украинците УЕФА отне домакинството на Санкт Петербург на финала на тазгодишната Шампионска лига, който бе даден на „Стад дьо Франс“ в Париж. Освен това ФИФА махна националния на Русия от плейофа с Полша за мондиала в Катар тази есен.

И точно когато Русия е изключена от международни състезания в почти всички спортове, федерацията официално заяви намерението си да бъде домакин на Европейското първенство в изданията през 2028 или 2032 г. (през 2024 г. домакин е Германия). Това стана тази сряда, когато бе крайният срок за приемане на кандидатури. 

Решението кой да е домакин на шампионаните през 2028 и 2032 г. ще бъде взето през септември 2023 г. 

Ден след началото на инвазията в Украйна, на 25 февруари, УЕФА вече взе първото си решение срещу страната агресор, като отне финала в ШЛ от Санкт Петербург на 28 май.

Само три дни по-късно бюрото на Съвета на ФИФА и Изпълнителният комитет на УЕФА отстраниха всички руски отбори от всички състезания, организирани от двата органа – на клубно ниво и на ниво национални отбори.

Така Русия, която чакаше да играе плейофа срещу Полша остана без опции за участие на следващото световно първенство в Катар от 21 ноември до 18 декември. 

Освен това УЕФА изхвърли Спартак Москва от Лига Европа от осминафинала срещу РБ Лайпциг, и развали спонсорския договор за десетки милиони евро, който имаше с руския държавен газов гигант „Газпром“. 

Осем дни по-късно Спортният арбитражен съд (CAS) получи жалба от Руската федерация срещу решенията, приети от УЕФА и ФИФА, която беше насочена и срещу федерациите на Гърция, Беларус, Дания, Люксембург, Австрия, Малта, Португалия , Англия, Испания, Ирландия и Франция. CAS я отхвърли.

Спортът играе специална роля в закрепването на властта на Владимир Путин. Той се смята за най-важното пропагандно оръжие на автократа. Това беше очевидно и миналата седмица, когато известни руски спортни звезди се появиха на пропагандното шоу на Путин по случай годишнината от анексирането на Крим на московския стадион "Лужники", популяризирайки агресивната война в Украйна. В миналото Путин е подготвял военни атаки в сянката на спортни събития, както през 2014 г., когато анексирането на Крим започна по време на Зимните игри в Сочи.

Освен Русия, федерациите на Англия, Северна Ирландия, Ирландия, Шотландия и Уелс представиха съвместна декларация за интерес за Евро 2028. Турция също иска да бъде домакин на този турнир, а също и на изданието през 2032 г., заедно с Русия и Италия.