0

Е два ли преди предстоящите двубои между Балкани и Лудогорец има по-добър събеседник от косовския специалист Наджи Шенсой. Той работи дълго време в родния футбол, като беше асистент в Славия, а иначе води Беласица, Вихрен, Локо Пд и два пъти Пирин. Един от най-интелигентите чужденци, работили у нас, в момента е начело на албанския Билис Балиш. "Мач Телеграф" говори с него не само за Балкани и Лудогорец, а и за Шкупи, който е потенциален съперник на Левски, а и разбира се за отбора на сърцето му – Пирин.

- Г-н Шенсой, какъв отбор е шампиона на Косово Балкани, който ще е първият съперник на Лудогорец в Европа?

- От 2016 г. когато Косово стана член на УЕФА, всеки изминал ден се инвестира все повече във футбола. Досега по-добрите отбори бяха Прищина и Дрита, но в последните 2 години Балкани е шампион. Отборът е от едно малко градче, на 15 километра от моето родно място Призрен... Балкани играе мачовете си от първенството в Сува Река. Обаче големите и европейски двубои се провеждат на „Фадил Вокри“ в Прищина. Миналата година постигнаха най-голям успех, като влязоха в групите на Лигата на конференциите. Огромна сензация беше успехът с 4:3 над турския Сивасспор. Все пак обаче мисля, че Лудогорец е по-силен отбор от Сивасспор и не би трябвало да има проблеми за българския шампион срещу косоварския. Но въпреки това знаете, че във футбола никога не трябва да подценяваш противника си.

- Какво е нивото на първенството на Косово в сравнение с това на България?

- Първенството на Косово е с 10 отбора. Играят се по 36 мача на сезон, като всеки играе 4 пъти с всеки. Бих казал, че тя е доста равностойна. Вече казах, че в клубовете се инвестира много и бюджетите се зави шават. Аз работих и в Северна Македония, но клубовете там имат финансови проблеми, а в Косово със сигурност се дават повече пари. Но въпреки това не може да се направи сравнение с първенството на България. Ако Балкани играе във вашата лига, ще завърши на 5-о или 6-о място. Това е моята констатация.

- А какви са феновете на Балкани?

Вече казах, че Балкани е от малък град – Суха Река, който има около 30 хиляди жители. След като те ще приемат Лудогорец в Прищина, то не очаквам да има някаква специална подкрепа от феновете. 

- Имат ли добър футболист, с който трябва да внимава Лудогорец?

- Отборът играе задружно. Треньорът им е албанец – Илир Дая. Вратарят Стиви Фрашери също е албанец и съм му бил треньор в Билис. Той пазеше преди 10 години, когато стигнахме финал за Купата.  Нападателите им Тачи и Кастрати са доста динамични. Обаче пак казвам – Лудогорец е много по-опитен и качествен треньор.

- Какви шансове давате на Балкани?

- Спортът e сериозна работа. Англичаните неслучайно казват: „Война без оръжие“. Заради това никога не трябва да се подценява съперника. Ако Лудогорец подходи сериозно, няма да има никакъв проблем да елиминира косовският шампион.

- Да ви питам и за евентуалния съперник на Левски в Европа – Шкупи. Те по-добри ли са от Балкани?

- Както знаете Шкупи станаха шампиони на Северна Македония през миналата година. През сезон 2022/23 обаче Струга, поне за мен, направи голяма изненада, и взе титлата пред двата си големи съперника Шкендия и Шкупи. Но пък Левски всеки ден доказва, че иска да си върне старото място в българския футбол... Мисля, че те са фаворити срещи Шкупи.

- Кой е най-добрият им футболист?

- Не съм чак толкова запознат с техния тим. Само знам, че президент на клуба е турчина Олгун Пекер

- В момента вие работите в албанския Билис. Ще разкажете ли подробности?

- Да, върнах се в отбора, с който преди 10 години играхме финал за Купата на Албания. Президентът на клуба е болен и се лекува в Истанбул. Той ме помоли да помогна на отбора му. И сега иска да работя и през следващия сезон. Но все още не съм решил дали ще продължим. Хората от града и феновете много ме обичат. Ще реша как ще продължи кариерата ми в следващите дни.

- Следиш ли българското първенство?

- Да, разбира се. Като професионален и интернационален треньор това ми е работата. Особено където съм водил отбори. Като погледнем в последните 10 години, няма кой знае колко голяма промяна в българския футбол. Лудогорец не прави отстъпки и продължава да доказва, че е по-силен от ЦСКА и Левски. И мисля, че докато Кирил Домусчиев е собственик на клуба, „червени“ и „сини“ ще имат проблеми да си върнат старата репутация в България. Най-много се интересувам от моята „Жулиета“ Пирин. Радвам се, че пак играят в елита. Аз обаче си чакам изненадата и се надявам един ден отборът да спечели Купата на България. Когато аз бях треньор стигнахме до финала през 2009 г.

- В момента Пирин има финансови проблеми и бъдещето е неясно. Какъв е коментарът ви?

- Казах, че каквото беше Жулиета за Ромео, това е Пирин за мен. Два пъти работих там. Първият път играхме финал за Купата на България. Вторият път дойдох в много лоша ситуация, като от 13 мача отборът имаше само 4 точки. Но въпреки това в края на сезона се спасихме. Феновете много ме обичат и аз ги обичам. Винаги когато е трудна ситуацията, привържениците ми пишат и искат да се върна в отбора и да го водя.

- Имало ли е вариант да се завърнете в България?

- В България съм работил в Славия, Вихрен, Пирин и Локомотив Плодвив. Навсякъде съм постигнал отлични резултати и съм оставил добро впечатление. Имам си своя философия и стил на игра. За мен треньорството е чиста и здрава комуникация. Треньор-футболист, треньор-фенове, треньор-ръководители, треньор-медии. И само този треньор, който е силен и подготвен за всичо това, може да бъде успешен. Поздравявам всички любители на футбола в България.