0

Ф инансовият феърплей, т. е. Ограниченията да харчиш толкова, колкото си изкарал, души Висшата лига и 20-те клуба в нея вече клонят към нови наказания за нарушителите на правилата, съобщава „Дейли мейл“.

Досегашните санкции – отнемане на точки от актива, както бяха ударени Евертън и Нотингам Форест, не се считат за продуктивни, затова се върви към въвеждане на т. Нар. „данък лукс“ за тези, които харчат най-много и без задръжки.

Санкциите срещу Евертън и Нотингам Форест за неспазване на "Финансовия феърплей" на Висшата лига може да се окажат нож с две остриета за самото английско първенство. След отнемането на шест и четири точки съответно на „карамелите“ и „форест“ в очакване на далеч по-тежките случаи на разточителство на шампиона Ман Сити и на Челси, бе отчетено рязко спадане на харчовете на трансферния пазар тази зима.


Ето защо, според Daily Mail, предстоят драстични промени във финансовите разпоредби на Висшата лига.

„Клубовете от Висшата лига обмислят премахването на отнемането на точки и въвеждането на „данък лукс“. Смята се, че до 17 от 20-те клуба клонят към значителна промяна“, съобщава ексклузивно британският вестник. Новите предложения за английски футбол трябва да имат минимум 14 отбора, за да бъдат одобрени.

Инвестициите на английските клубове паднаха рязко по време на последния зимен трансферен пазар и на фона на опасенията, че сегашните правила ще накарат Висшата лига да загуби доходоносната си позиция на най-добрата лига в света, „данък лукс“ ще донесе солидни икономически наказания за тези, които и без това разполагат с бездънни джобове.

Подобен „данък“, що се отнася до сумата, изразходвана за заплати на играчи, съществува в момента в американските баскетболни и бейзболни лиги, съответно NBA и MLB.

Според медиите „събраните пари от „данък лукс“, които биха могли да възлизат на десетки милиони, ще бъдат преразпределени между клубовете от Висшата лига, които спазват правилата. 
„Дори се говори, че част от глобите могат да отидат в „спешен фонд“, за да помогнат на EFL-клубове (от долната дивизия Чемпиъншип) във финансова опасност.“

В момента клубовете в английската висша дивизия не могат да отчетат загуби от повече от 105 милиона паунда за период от три сезона. Този нов модел ще бъде от полза за отборите, които инвестират най-много пари, тъй като, въпреки че трябва да се изправят пред споменатия „данък лукс“, „клубовете могат да продължат напред, ако желаят“.

Мярка, която ще е истинска благословия за притежавания от арабите от Дубай шампиони Манчестър Сити, обвинени от Висшата лига за 115 финансови нарушения между 2009 г. и 2018 г. За тях се споменават дори наказания като изхвърляне на „гражданите“ от елита няколко дивизии по-надолу.