0

М анчестър Сити победи с 4:3 Реал Мадрид във вълнуващ и оставил без дъх публиката първи полуфинален мач от Шампионската лига на своя стадион „Етихад“.

3 пъти „гражданите“ не успяха да удържат аванс от 2 гола – 2:0, 3:1 и 4:2, и ще излязат в адската атмосфера на „Бернабеу“ с минимално предимство в реванша на 4 май, идната сряда. 

Със седемте гола бе изравнен рекорд по резултатност в полуфинал от ШЛ - толкова бяха вкарани 2 пъти по-рано: на 19 април 1995 г. на Аякс - Байерн Мюнхен (:5:2) и на 24 април 2018 г. на Ливърпул - Рома (5:2).

Мачът тръгна идеално за Сити – още във втората минута Де Бройне откри с глава, в 11-ата Жезус удвои. 

Капитанът на Реал Мадрид Карим Бензема от воле намали 1:2 в 33-ата мин.

След почивката Фил Фодън с глава отново възстанови преднината от 2 гола на домакините, но само след 2 мин. Бразилецът Винисиус отвя отбраната на „гражданите“ и направи 2:3.

В 74-ата мин. При продължително разиграване на Сити Кроос фаулира Де Бройне, но реферът даде авантаж, проспан от защитата на Реал, от което се възползва Бернардо Силва, за да забоде топката в десния ъгъл на останалия като вкаменен на място вратар Куртоа.

В 82-ата мин. без особено усилие Реал Мадрид стигна до вратата на „гражданите“, а една центрирана отдясно топка  левашки бе отбита с ръка от Лапорт в пеналта – дузпа. 

За изпълнение се приготви Бензема, който, въпреки лазерите от публиката в лицето му, направи за смях метналия се вляво Едерсон с технично ала Паненка изпълнение в средата на вратата за крайното 3:4.

Победата с 4:3 не зарадва двама от голмайсторите на Сити. Фил Фодън пред BT Sport призна, че Реал наказва всяка небрежност: „За феновете, които гледаха, очевидно беше страхотен футболен мач. Играем с отбор, който е печелил Шампионската лига много пъти и ако им дадем топката, те ще ни накажат. Това е нещо, върху което трябва да работим в реванша. Нищо не е решено.

Беше страхотен мач. От край до край. Започнахме наистина добре и можехме да ги довършим. В тези мачове трябва да рискуваме повече."

Бернардо Силва съжаляваше за дузпата на Лапорт, която Бензема реализира с възхитителна небрежност. „Честно казано мисля, че през първите 20 минути бяхме толкова добри. Начинът, по който натискахме, как контролирахме играта и създавахме положения. 

През 90-те минути усещахме, че можехме да победим с по-добър резултат. За съжаление не успяхме да се възползваме от нашите два гола разлика, които имахме на три пъти. Това е Шампионска лига, ние играем срещу един от най-добрите отбори в света. Това все още е добър резултат. 

Беше добър мач. Нашите фенове трябва да се гордеят с нас и работата, която свършихме. Можехме да вкараме повече, но това е футболът – те се възползваха от своите шансове. Дузпата дойде от нищото. Ние контролирахме мача. Липсваше ни малко късмет.“