0

М ожете ли да си представите повече от 5000 реликви от футболната история заедно? Това не е сън, това е реалност, която се появи на бял свят вчера в Мадрид. Става дума за музей „Легендите“.

Марсело Ордас, неговият президент, организатор и колекционер, е „алма матер“ на това безпрецедентно произведение, което скоро ще може да бъде посетено от хиляди фенове в седеметажна сграда в испанската столица.

„Мадрид е най-доброто място в света за пазене на това наследство от историята на този прекрасен спорт“, казва Ордас.

На откриването присъстваха президентът на Ла Лига Хавиер Тебас и легендите Икер Касияс и Луиш Фиго.

Какво е специалното в тази колекция? Марсело Ордас повече от 30 години колекционира ариткули, използвани в историята на футбола. И забележете – няма нито едно копие. Всичко е оригинално и е използвано от футболисти.

Например испанските фенове ще могат да видят официалната фланелка, която Андрес Иниеста изпоти на четвъртфиналите на Световното първенство през 2010 г. срещу Парагвай (0-1). Друг от обектите, който е изложен в „Легендите“, е реликва, получена по невероятен начин: фланелката, която носеше Шави Ернандес на осминафиналите в Южна Африка срещу Португалия (1-0).

Около 600 предмета ще бъдат изложени в Мадрид, но колекцията включва артикули, използвани от всички шампиони и вицешампиони, година след година, на всички най-важни международни състезания: световни първенства, Шампионска лига, Ла Лига, европейско първенство, Копа Америка, Либертадорес, Олимпийски игри, Световно клубно първенство, Лига Европа, Междуконтинентална купа... Всяка футболна легенда има своето място в „Легендите“.

Музеят е разположен на 4200 квадратни метра, разпределени на седем етажа, където посетителите могат да се насладят на най-съвременните потапящи музейни и технологични преживявания.