1

К акто почти винаги се случва от едно десетилетие насам, по това време на годината само един отбор остана да брани честта на България в евротурнирите. И това е Лудогорец.

Още преди да са започнали плейофите, нашите клубове вече отпаднаха, а „орлите“ още са там най-вече заради благоприятния регламент, който им позволява след две отпадания (б.а. - този сезон е едно) още да са част от турнирите, заради привилегията, че са шампиони. Лудогорец беше елиминиран много лошо от Карабах след загуба с 2:7 в Разград. Ботев Пд и ЦСКА 1948 приключиха с участието си само с един отстранен съперник, въпреки че и „канарчетата“ имаха втори шанс след първото отпадане от Панатинайкос в Лига Европа, и се провалиха и в Лигата на конференциите срещу Зрински. Така, като теглим чертата, от 4 наши тима, които започнаха през юли, в турнирите вече имаме само един.

Преглед на положението в цяла Европа показва, че от държавите, които са в първите 30 по коефициент, само България и Израел са с по един оцелял участник, а всички останали са с повече. А пък конкретно с евреите имахме един пряк сблъсък и го загубихме. Става дума за този между Черно море и Апоел Беер Шева, като българският тим отпадна.

Към днешната дата ние се намираме на 27-о място в ранглистата. А едва през този сезон успяхме да изпреварим по коефициент изхвърлената преди две години Русия.
55 са държавите в класацията, а със своята позиция България приключва първата половина на таблицата. Можем да сме доволни, че зад нас все още са държави като Румъния и Словения. Северните ни съседи обаче имат два останали тима в Европа, словенците са с три, а нашият коефициент до края на сезона ще го вдига само Лудогорец.

Цялата статия може да прочетете в днешния брой на „Мач Телеграф”