0

Селекционерът на сръбския национален отбор по футбол Драган Стойкович-Пикси коментира шеговито група G за Евро 2024, в която са съседните на Сърбия страни Черна гора, Унгария и България.

По думите на легендарния бивш футболист на Цървена звезда изтеглените съперници дават възможност футболната федерация на страната да спести пари от самолетни билети. 

"Казах и преди, че който и да е съперникът, ние имаме свои цели. Разбира се, много отворена, съседска група. Можем да вземем автобуса, за да спестим няколко динара, а не да пътуваме със самолет. 

Имаме време да анализираме. Не се интересувам от опоненти. Разбира се, че трябва да имаме информация за тях”, каза Стойкович за "Арена Спорт", предава B92.net.

След това добави: "Видях се с много хора. Дейо Савичевич (Черна гора), Кръстаич. Всички сме приятели. Ще се срещнем в ролята на противници. Но всичко е футбол", добави един от най-успешните сръбски играчи, в момента треньор на западната ни съседка.

В група G, освен Сърбия, попаднаха Унгария като водач на потока, България, Черна гора и Литва.
Ако Сърбия не успее да спечели през квалификациите за ЕВРО, ще има шанс през баража, който си осигури чрез Лигата на нациите, където е в позиция да играе бараж.

"Не мисля за баража. Целта ни е да отидем в Германия през 2024 г. Не мислим за трето място и плейофи. Ще направим всичко, за да бъде Сърбия на Европейското първенство след 24 години пауза. Няма как да е лесна групата. Отворена битка за първото място очаквам", завърши Стойкович.

Италианецът Марко Роси води отбора на Унгария вече четвърта година. В този период той ще се изправи срещу България за втори път. Най-напред по пътя към Евро 2020 унгарците победиха България с 3:1 в плейофен мач, а след това отстраниха и Исландия, за да стигнат до финалите.
Унгарците се класираха за финалите в турнира Лига на Нациите и логично са водачи в нашия поток.

"Можехме да имаме много по-трудна група, но разбира се, можех да си представя и по-добра. 

Не трябва да заблуждавате никого, че сме изтеглени от най-силната урна, тъй като сърбите са пред нас в световната ранглиста. Също така стигнаха и Световното първенство. 

Освен сърбите, познаваме и черногорците и българите от последните ни мачове помежду си. Но не можем да си правим някакви генерални изводи от това", започна Марко Роси, цитиран от официалната страница на унгарската федерация по футбол (MLSZ).

"Cъотношението на силите в днешния футбол може да се промени много за две-три години. Да, за предишното Европейско първенство гостувахме в София. Този път няма да бъде по-лесно. Тогава спечелихме, но играхме доста добре.

България обаче ни даде много сериозен отпор в последните минути. Знаем каква е класата на отбора на България и ще се постараем да бъдем подготвени".

От своя страна селекционерът на Черна гора Миодраг Радулович смята Сърбия за фаворит в група от равностойни отбори.

"Групата ни е силна, като отборите са с изравнени възможности. Мисля, че Сърбия е най-добрият отбор. Те ще участват на Световното първенство. Имат проект за футбола, може да видите и резултатите на клубните им отбори.

Видях нещо ново в тима на България с Младен Кърстаич", каза специалистът пред микрофоните на Българската национална телевизия.

"Ние не се представихме много добре в последните мачове в Лигата на нациите. Но сега ще преследваме нашите цели в европейските квалификации", каза още Радулович.