0

Н а свикано спешно заседание в петък УЕФА се кани да отнеме от стадион „Газпром Арена“ в Санкт Петербург финала на Шампионската лига, който е насрочен за 29 май тази година.

Управителният орган на европейския футбол потвърди, че президентът Александър Чеферин е свикал „извънредно заседание“ на своя изпълнителен комитет в 9 часа сутринта.

От УЕФА заявиха, че следят „развитието на ситуацията между Русия и Украйна през последните 24 часа“ и че срещата ще „оцени положението, за да вземе всички необходими решения“. Вместо стадиона в Санкт Петербург, финалът може да бъде преместен на „Уембли“ в Лондон, претенденти за домакин на мача са също столичните Тотнъм и Уест Хем.


 

В изявление се казва: „УЕФА споделя значителната загриженост на международната общност за ситуацията със сигурността, която се развива в Европа, и остро осъжда продължаващата руска военна инвазия в Украйна.

Като ръководен орган на европейския футбол, Uefa работи неуморно за развитието и популяризирането на футбола в съответствие с общите европейски ценности като мир и зачитане на правата на човека, в духа на Олимпийската харта.

Оставаме решителни в нашата солидарност с футболната общност в Украйна и сме готови да протегнем ръка на украинския народ.

Справяме се с тази ситуация с най-голяма сериозност и спешност. Решенията ще бъдат взети от Изпълнителния комитет на УЕФА и ще бъдат обявени утре."

Решението идва, когато ФИФА е под огромен натиск да извади Русия от плейофите за Световното първенство следващия месец.

Депутатите от Европейския парламент вече писаха до шефа на УЕФА Александър Чеферин, като го призоваха: „УЕФА трябва да действа сега.

Шефовете на УЕФА проведоха интензивни разговори тази сутрин по въпроса, преди да публикуват изявлението на срещата, което изглежда със сигурност ще доведе до решение за преместване на мача от „Газпром Арена“.

Това също ще засили натиска върху ФИФА, за да действа и да извади Русия от плейофа за Световното първенство срещу Полша, който трябва да се играе в Москва на 24 март.

Ръководителите на полската футболна централа вече изразиха своята „загриженост“ от перспективата да бъдат накарани да играят в Москва, след като правителството на страната осъди агресията на Русия.

Но сега изглежда невъзможно мачът да се проведе по график - и все по-малко вероятно е други нации да приемат продължаващото участие на Русия във футбола.

Това също може да доведе до призоваване на УЕФА да забрани участието на всички руски клубни отбори, като европейската футболна централа е под натиск да скъса спонсорския си договор за Шампионска лига с „Газпром“.

На Германия и Япония беше забранено да участват в квалификациите за Световното първенство през 1950 г. след Втората световна война.

И Южна Африка беше изхвърлена от ФИФА през 1961 г., прекарвайки 35 години извън международния футбол заради расистката политика на апартейд.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино ще бъде помолен да обясни позицията си на пресконференция тази вечер след планирана виртуална среща на изпълнителния комитет.

Без да чакат реакция от световната централа, футболните федерации на Полша, Швеция и Чехия категорично осъдиха агресията на Русия към Украйна, а трите централи излязоха със съвместна декларация, която беше разпространена едновременно.

"С оглед на настоящата ситуация Полската футболна асоциация (ПЗПН), Шведският футболен съюз и Футболната асоциация на Чешката република изразяват твърда позиция, която е насрочена към мачовете на 24-и и 29-и март тази година. Плейофните мачове за Световното първенство в Катар не трябва да се провеждат в Руската федерация".

"Подписалите този призив не приемат пътуването до Русия и провеждането на футболни мачове там като нормално. Военната ескалация, която наблюдаваме, е свързана със сериозни последици и значително намаляване на нивото на сигурност за нашите отбори, фенове и официални делегации. Затова очакваме незабавен отговор от ФИФА и УЕФА и представяне на алтернативни решения за предстоящите мачове от страна на централите", се казва в писмото.

Четирите отбора са в един поток в плейофите към Мондиал 2022. В едната двойка се срещат Русия и Полша в Москва, а в другата Швеция е домакин на Чехия. Победителите от двата мача ще трябва да определят кой от всички тези четири отбора получава квота за Катар тази зима.