0

В ластването на Челси като европейски шампион приключи славно и инфарктно, въпреки победата с 3:2 над Реал в Мадрид след продължения. С общ резултат 5:4 „кралският клуб“ детронира шампиона и се класира за полуфинала. Там 13-кратният носител на трофея чака победителя от Атлетико Мадрид – Манчестър Сити (0:1).

Но мачът на „Бернабеу“ бе достоен за финал на галактически турнир, Челси с изключителна игра докара домакините до елиминирането с аванс от 3:0 до 80-ата минута – головете бяха на Маунт (15), Рюдигер (51) и Вернер (75).

И тогава класата извади Реал от гроба – феноменален пас с външен фалц с деснячката на гения Лука Модрич поднесе топката идеално на волето на резервата Родриго малко вдясно от точката за дузпата и той закова 1:3 само минута и 54 сек. след като влезе на терена. Така след 3:1 за Реал в първия мач общият резултат отново бе изравнен, дойдоха и продълженията.

В тях, след пропуски и удар в гредата в редовното време, тежката си дума най-сетне каза палачът на Челси от „Стамфорд Бридж“ Карим Бензема, който към трите си гола от Лондон прибави и четвърти в 96-ата мин. на „Бернабеу“ с цената на полуфинал.

"Мадрид е безсмъртен", заглавието в сайта на "Марка" беше един от многото опити да се обясни необяснимото - как "кралският клуб" въобще оцеля в "синята" буря на "Бернабеу".

Отборът на Томас Тухел бе величествен в Мадрид, гостите в големи периоди от мача направо развинтиха момчетата на Карло Анчелоти, казват го и цифрите: 91 атаки (срещу 46), 29 удара срещу 10, 10 корнера срещу само 1 за „белите“, пробягани 148,5 км, срещу 141,8 км за Реал, плюс отменен след VAR гол на Алонсо за докосване на топката с ръка.

Бившият вратар на „сините“ Тибо Куртоа също бе с решаващ принос за класирането на испанците с 4 ключови спасявания в мача.

Полузащитникът на Реал Мадрид Лука Модрич каза пред BT Sport: „Невероятно да се опише този мач. Бяхме умрели до гола, който вкарахме. Челси отбеляза три гола, може би първият беше с малко късмет от рикошет. Не мога да кажа, че играхме зле. Те използваха добре своите шансове и вкараха голове. Ние не се отказахме. Продължихме да вярваме, да се борим и накрая показахме характер.

Този стадион и феновете бяха много полезни, когато губехме с 0:3. Те продължиха да ни подкрепят и това ни даде тласък да продължим да вярваме.

Треньорът направи страхотни смени. Те се справиха добре. В този турнир опитът играе важна роля и мисля, че днес ни помогна малко. За мен те (Челси) са най-трудният отбор – твърд, физически отбор Знаехме, че ще бъде трудно.

В крайна сметка показахме страхотен характер, желание и сплотеност, за да успеем да обърнем нещата. Поражение, което е много сладко."

Шампионска лига, 1/4-финал, среща реванш:

Реал Мадрид – Челси 2:3

Реал се класира на 1/2-финала с общ резултат 5:3

Ст. „Сантяго Бернабеу“, 60 000 зрители

РЕАЛ: Куртоа, Карвахал, Начо (88 Лукас Васкес), Алаба, Менди (78 Марсело), Каземиро (78 Родриго), Кроос (73 Камавинга), Модрич, Валверде, Бензема, Винисиус (115 Себайос); треньор Карло Анчелоти

ЧЕЛСИ: Менди, Рийс Джеймс, Рюдигер, Тиаго Силва, Маркос Алонсо, Канте (100 Зиеш), Ковачич (106 Жоржиньо), Лофтъс-Чийк (106 Саул), Маунт, Вернер (83 Пулишич), Хаверц; мениджър Томас Тухел

Голмайстори: Родриго 80, Бензема 96; Маунт 15, Рюдигер 51, Вернер 75

жълти картони: Бензема, Валверде, Камавинга, Карвахал; Рийс Джеймс, Хаверц, Зиеш, Тухел, Аспиликуета

Главен съдия Шимон Марчиняк (Полша)

На полуфинала Реал Мадрид среща победителя от двубоя Атлетико М – Манчестър Сити (0:1 в първия мач).