0

О тборите на Рома, Фейенорд, Славия Прага и ПАОК постигнаха победи в първите мачове от осминафиналите на турнира Лигата на конференциите.

Италианският Рома надделя с 1:0 над Витес като гост в Нидерландия. Серджо Оливейра донесе успеха на Рома в добавеното време на първата част. Това бе трета поредна победа с 1:0 за „вълците“, тя донесе усмивка на лицето на треньора на Рома Жозе Моуриньо. "Опитваме се да градим от първия ден, сега за първи път има по-голяма стабилност“, коментира Моу. 

„Ние сме по-компактни, имаме повече решения, отборът разбира играта по-добре и е по-прагматичен. Бяхме по-малко изобретателни, но реагирахме добре на трудностите“.

Футболистите на Витес вкараха топката във вратата на италианския състав в 14-ата минута, но попадението на Адриан Гръбич не бе зачетено заради засада. Тами Ейбрахам пропусна добра възможност за гостите в 42-ата минута, а в първата минута от продължението на първото полувреме португалецът Серджо Оливейра получи от Николо Дзаниоло и даде преднина на Рома за 1:0. Оливейра остави тима си с човек по-малко в 78-ата минута след като получи втори жълт и съответно червен картон.

Сръбският Партизан загуби у дома от нидерландския Фейенорд с 2:5. Домакините на два пъти повеждаха в резултата, но през второто полувреме гостите наложиха превъзходството си.

Бибрас Начо откри за Партизан в 13-ата минута, а в 20-ана Йенс Тоорнстра изравни за 1:1. Пак грандът от Белград поведе в 46-ата минута чрез Неманя Йович, но само пет по-късно Сириел Десерс възстанови равенството.

С два гола за седем минути между 64-ата и 71-ата Фейенорд увеличи преднината си до 4:2. 21-годишният Лутсхарел Гертрoйда се разписа за 3:2, а малко по-късно точен бе и колумбийският нападател Луис Синистера. С второто си попадение в мача Йенс Тоорнстра оформи крайното 5:2 в 77-ата минута.

В Гърция ПАОК постигна успех с 1:0 над белгийския Гент. Словенският полузащитник на домакините Ясмин Крутич реализира победния гол в 58-ата минута. Футболистите на ПАОК имаха претенции за дузпа за игра с ръка в наказателното поле в 33-ата минута, но такава не бе отсъдена.

Славия Прага надигра ЛАСК Линц от Австрия с 4:1 в друг двубой от осминафиналите в Лигата на конференциите. Домакините от Чехия поведоха с 2:0 в първите 30 минути на мача. Нигериецът Ира Сор се разписа в 4-ата и 29-ата минута. Хюсеин Балич намали за 1:2 в 67-ата минута. Друг нигериец Питър Олаинка покачи на 3:1 за Славия в 82-ата минута, а три по-късно Ибрахим Траоре реализира за 4:1.

Първи осминафинали в Лигата на конференциите на УЕФА:

ПАОК Солун (Гърция) - Гент (Белгия) 1:0

Витес (Нидерландия) - Рома (Италия) 0:1

Славия Прага (Чехия) - ЛАСК Линц (Австрия) 4:1

Партизан (Сърбия) - Фейенорд (Нидерландия) 2:5

ПСВ Айндховен (Нидерландия) - Копенхаген (Дания) 4:4

Будьо/Глимт (Норвегия) - АЗ Алкмаар (Нидерландия) 2:1

Олимпик Марсилия (Франция) - Базел (Швейцария) 2:1

Лестър Сити (Англия) - Рен (Франция) 2:0
*Реваншите са на 17 март.