0

С портният арбитражен съд (CAS) получи днес жалби, подадени от Руския футболен съюз срещу решенията, приети на 28 февруари 2022 г. от Бюрото на Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА за спиране на всички руски отбори и клубове от участие в съответните им турнири и първенства до второ нареждане. 

По-конкретно, в резултат на посоченото решение Русия беше изключена от квалификационния плейоф за Световното първенство срещу Полша, а Спартак Москва беше изхвърлен от Лига Европа, така че няма да играе на осминафиналите този месец срещу германския Лайпциг (на 10 и 17 март).

Според изявление на CAS, жалбата, подадена срещу ФИФА, е насочена срещу нея, УЕФА, Полската футболна асоциация, Шведската футболна асоциация, Чешката футболна асоциация, Футболната асоциация на Черна гора и Футболната асоциация на Малта. 

А представената жалба срещу УЕФА е насочена и срещу федерациите на Гърция, Беларус, Дания, Люксембург, Австрия, Малта, Португалия, Англия, Испания, Ирландия и Франция. 

В жалбите си руският футболен съюз моли съда да отмени обжалваните решения и да възстанови всички руски отбори и клубове от участие в състезания на ФИФА и УЕФА. 

Заедно с всяко обжалване, футболната централа на Русия внася и искане за спиране на изпълнението на всяко обжалвано решение. CAS информира, че са образувани две отделни арбиражни производства и в съответствие с Кодекса за спортен арбитраж ще се изисква версията на страните, съдени от Руския футболен съюз.

През това време, обаче, пресслужбата на ФИФА обяви, че националният отбор на Полша се класира автоматично за финалната битка за място на Световното първенство през 2022 г.

Руският национален отбор в полуфиналния мач трябваше да играе срещу отбора на Полша на 24 март, а победителят на 29 март да премери сили с класирания напред от двойката Швеция - Чехия.

УЕФА и ФИФА спряха руските клубове и национални отбори от участие в международни състезания заради войната с Украйна. 

Във връзка със санкциите, Русия не може да участва в плейофите през март за правото да стигне до финала на Мондиал 2022 в Катар.

Националните отбори на Полша, Швеция и Чехия по-рано излязоха с изявление, в което отказват да играят срещу руснаците.

Междувременно ФИФА отложи плейофния мач от квалификационния кръг на Световното първенство между Украйна и Шотландия, съобщиха от пресслужбата на организацията.

Първоначално срещата трябваше да се проведе на 24 март в Глазгоу. В другия полуфинал се срещат отборите на Уелс и Австрия.

Жребият за финалната част на Мондиал 2022 е насрочен за 1 април в Доха.