0

С наближаването на 2024 г. FourFourTwo състави списък на най-влиятелните играчи от последната година, в който изненадващо не присъства португалската звезда Кристиано Роналдо.

В топ 100 попаднаха Бруно Фернандес, Габриел Мартинели, Джеймс Мадисън, Върджил ван Дайк и Сон Хеунг-Мин, но петкратният носител на Златната топка не намира място в класацията.

Въпреки че вкара 34 гола и даде още 12 асистенции в 41 мача за Ал-Насър, откакто се присъедини към клуба от Саудитска Арабия със свободен трансфер през януари, легендата на Реал Мадрид вече не е смятан за един от най-добрите в света.

Въпреки това дългогодишният му съперник Лионел Меси все още е на върха, като през октомври спечели рекордната си осма Златна топка. Той бе определен за шестия най-добър играч в света от FourFourTwo след успеха си с Аржентина на световното първенство.

36-годишният Меси се присъедини към отбора от MLS Интер Маями през юни, след като напусна Пари Сен Жермен като свободен агент, и оттогава е вкарал 11 гола и е дал пет асистенции в 14 мача.

Няколко звезди на Манчестър Сити също са включени в топ 100, като сред 20-те най-добри играчи са Джон Стоунс, Кевин де Бройне, Бернардо Силва и Родри.

Асът на Арсенал Букайо Сака за малко не попадна в топ 10, заемайки 11-о място, а Деклан Райс бе обявен за 20-ия най-добър играч в света.

Винисиус Жуниор, Антоан Гризман и Мохамед Салах бяха обявени за едни от десетте най-добри играчи в света, а Килиан Мбапе за малко не попадна в челната тройка. 

Капитанът на Англия Хари Кейн е на трето място в класацията, благодарение на рекордната си година. През февруари 30-годишният нападател стана водещият голмайстор на Тотнъм за всички времена, като подобри рекорда на Джими Грийвс. Само месец по-късно той стана и най-добрият голмайстор на Англия.

Кейн напусна Тотнъм и се присъедини към Байерн Мюнхен с трансфер за 104 млн. паунда през август и оттогава счупи няколко рекорда в Бундеслигата. Само за 15 участия в лигата той вкара невероятните 21 гола, което го поставя на път да стане най-добрият голмайстор за 2023 г. с 52 гола.

Друг футболист, който впечатли новия си клуб през този сезон, е Джуд Белингам, който е смятан за втория най-добър играч в света според FourFourTwo.

20-годишният Белингъм се присъедини към Реал Мадрид с огромен трансфер на стойност 115 млн. паунда от Борусия Дортмунд в началото на трансферния прозорец. Въпреки че играе предимно като полузащитник, в момента той води в надпреварата за Златната обувка в Ла Лига с 13 гола от 15 двубоя.

Английският национал за малко не успя да се пребори за първото място с носителя на требъл Ерлинг Холанд. Той се присъедини към Ман Сити през миналото лято и нямаше проблеми с адаптацията си към Висшата лига. През първия си сезон на "Етихад" Холанд вкарва 52 гола в 53 мача във всички турнири и печели Висшата лига, Купата на Англия и Шампионската лига.
Освен това счупи рекорда за най-много отбелязани голове в Премиършип за един сезон, като изпревари Алън Шиърър и Анди Коул.

Що се отнася до Роналдо, смята се, че той не заслужава място пред колегата си ветеран Серхио Бускетс, който е на 100-то място, Науел Молина от Атлетико на 99-о място или стража на Порто Диого Коста на 98-о място.

Източник "Сън"