0

О тборите на Севиля (Испания), Аталанта (Италия), РБ Лайпциг (Германия) и португалският Порто се класираха за осминафиналите в турнира Лига Европа. Севилци продължават напред и въпреки поражението с 0:1 от Динамо (Загреб) като гости, докато Порто върви нагоре с 2:2 срещу Лацио.

Другите два отбора Аталанта и РБ Лайпциг постигнаха убедителни победи като гости съответно над Аталанта и Реал Сосиедад.

В Сан Себастиян местният тим опита да се съпротивлява чак в началото на второто полувреме, а съдията Антъни Тейлър даде две дузпи за гостите от Лайпциг. Унгарският защитник Вили Орбан откри резултата в 39-ата минута при добавка на пропусната дузпа от Андре Силва. Вратарят Матю Райън спаси удара на португалския нападател, но при добавката Орбан беше най-бърз.

В 59-ата минута Андре Силва се реваншира за пропуска си и вкара за 2:0, засичайки подаване на Мохамед Симакан. Но домакините върнаха едно попадение чрез Мартин Субименди, който се разписа след подаване на национала и звезда на тима Микел Ойрасабал. Първоначално съдията отмени гола с мотив засада. Но след протести на испанските футболисти и преглед с ВАР го потвърди. Това даде мотив на баските от Сан Себастиян и те атакуваха да търсят равенството, но минута преди края Емил Форшберг – който се появи на терена малко по-рано, вкара за 3:1 от дузпа.

Порто показа изключителна зрялост срещу Лацио и измъкна 2:2, след като водеше до последната минута. Лацио откри резултата в 19-ата минута чрез Чиро Имобиле и по този начин общият резултат беше изравнен, след като Драконите бяха спечелили с 2:1 в първия мач. Но иранският топ-реализатор на Порто Мехди Тареми изравни от дузпа в 31-ата минута, а Матеус Урибе Вия изведе гостите напред в 68-ата. При този резултат за Лацио стана изключително трудно, но те все пак стигнаха до 2:2 чрез Данило Каталди в 94-ата минута.

С два гола на украинската звезда Руслан Малиновски Аталанта размаза с 3:0 Олимпиакос (Пирея) като гост и продължава напред с общ резултат 5:1. Пет минути преди края на първото полувреме датският ляв защитник Йоаким Маеле изведе гостите напред след комбинация с Мартен де Роон, за три минути през второто полувреме Малиновски оформи крайния резултат.

Шесткратният победител в турнира Лига Европа Севиля имаше нервни последни 25 минути в Загреб, но все пак отстрани местния Динамо с общ резултат 3:2. Мислав Оршич вкара единствения гол в 65-ата минута от дузпа, след като Маркос Акуня игра с ръка в наказателното поле и беше наказан. Томас Дилейни от Севиля беше отстранен с червен картон в последните минути, но въпреки това испанците удържаха преднината си.

Резултати от плейофния кръг на турнира Лига Европа, реванши:

Динамо Загреб – СЕВИЛЯ 1:0 (в първата среща 1:3)

Реал Сосиедад – РБ ЛАЙПЦИГ 1:3 (2:2)

Олимпиакос – АТАЛАНТА 0:3 (1:2)

Лацио – ПОРТО 2:1 (2:2)