0

С ъдията, наблюдаващ разследването за сексуално насилие срещу бразилския футболист Дани Алвес, изслуша показанията на осем свидетели на закрито заседание днес в Барселона, съобщи агенция АП.

Футболистът е обвинен в сексуално посегателство срещу млада жена в нощен клуб в Барселона на 30 декември. 

39-годишният бразилец прекара последните две седмици в предварителен арест в затвор край каталунската столица след като му бе отказано освобождаване под гаранция.

Разследването

Предстои съдията да определи дали случаят ще отиде на съд, а разследването може да продължи още няколко седмици.

Адвокатът на Алвес - Кристобал Мартел, е специалист по финансови дела, а в миналото е работил и за бившия съотборник на бразилеца в Барселона Лионел Меси по делото му за укриване на данъци. 

Свидетелските показания траяха над 2 часа. Дани Алвес отрича да е извършил някакво нарушение.

Версиите

Първоначално той отрече да дори да е виждал жената преди задържането си. По-късно футболистът призна за, по думите му, доброволни сексуални отношения.

Съдийката, която разследва бившия играч на Барселона Дани Алвес за предполагаемо изнасилване в нощен клуб „Сътън“ на млада жена, предложи и на една от двете й приятелки да го обвини за сексуално посегателство чрез докосване, след като и двете свидетелстваха, че и те са опипвани.

Според агенция EFE двете момичета, които придружавали жертвата - братовчедка и приятелка - дадоха показания този петък като свидетели пред ръководителя на следствения съд номер 15 в Барселона. С показанията си те потвърдиха версията на жалбоподателя.

И двете са потвърдили, че преди да заведе пострадалата в банята, където се твърди, че е извършено сексуалното насилие, футболистът се е приближил също и до тях с очевидно сексуално намерение.

Опипване

Според разказа пред съдийката бразилският футболист се приближил до една от младите жени и я прегърнал през кръста, а на другата докоснал интимните й части, което, уточниха те, ги накарало да се почувстват "неудобно".

По версията им когато разговаряли с група млади хора на маса близо до частната зона, където Алвес пиел с приятел, сервитьор се приближил до тях, за да им каже, че някакви "господа" искат да ги поканят на кава в тази частна зона, на което те в крайна сметка се съгласиха, след като първоначално отхвърлиха офертата.

Веднъж там, те разговаряли с Алвес и неговия приятел - в който момент се твърди, че футболистът ги опипал -, след което обвиненият отишъл до врата, която свързвала самостоятелната баня, и оттам направил знак на жертвата да се приближи.

Според разказите на свидетелките, те не са предполагали, че тази врата води към самостоятелна баня – а смятали, че дава достъп до пространство, където може да се пуши.

"Те няма да ми повярват!"

След четвърт час Дани Алвес напуска помещението, няколко минути по-късно го прави и жалбоподателката, която се обръща към една от приятелките си с думите „махаме се оттук“.

Още на излизане, когато чакаха якетата си в гардероба, тя избухва в сълзи, като повтаряше „той ме нарани“.

В този момент портиер от нощния клуб идва до младата жена, за да я попита какво не е наред, което накара екипа по сигурността на „Сътън“ да активира своя протокол срещу сексуални посегателства, като отведе жертвата в уединена стая и се обади на каталунската полиция.

Днес като свидетели пред съдийката са свидетелствали портиерът, обслужил младата жена, собственикът на Sutton, директорът на салона и двамата сервитьори, които са сервирали напитките в запазената стая.

Свидетелствата подкрепят разказа на жертвата, че когато тя е била посетена от персонала на нощния клуб, тя не е била склонна да се жалва от Дани Алвес, като е повтаряла: „Те няма да ми повярват“.

От своя страна защитата на футболиста, водена от адвокат Кристобал Мартел, каза само пред EFE, че „несъответствията продължават“. „Не трябва да казвам повече по изрично указание на съда“, добави той.

Футболистът е в предварителния арест от 20 януари по разпореждане на съдията, който нареди задържането му, тъй като прецени висок риск от бягство предвид икономическите му възможности, факта, че има двойно гражданство - испанско и бразилско - и несъществуването на споразумения за екстрадиция между Испания и страната на произход.

Защитата

По-рано тази седмица защитата на Дани Алвес подаде молба за освобождаването му под гаранция, предлагайки той да предаде паспорта си и да носи проследяващо устройство, ако бъде пуснат на свобода в очакване на разследването. 

Съдията отхвърли искането за гаранция, отчасти защото се смяташе, че има риск от бягство в Бразилия, с която Испания няма договор за пълна екстрадиция. Жалбата вече се разглежда от по-горна инстанция.

Съгласно испанския закон за сексуално съгласие, приет миналата година, за сексуално посегателство се смятат широк спектър от престъпления - от онлайн злоупотреби и опипване до изнасилване, всяко с различни възможни наказания. 

Случай на жестоко изнасилване може да доведе до максимална присъда от 15 години.

Дани Алвес спечели 42 титли по време на футболната си кариера, включително три в Шампионската лига с Барселона и две от Копа Америка с националния тим на Бразилия. През миналата година в Катар игра на третото си Световно първенство, припомня БТА.

Връщат го в първи клас: Спонсори бягат от Дани Алвес като дявол от тамян