0

Ю рген Клоп хвърли най-бомбастичната новина в световния спорт преди обяд, като обяви, че след края на сегашния сезон напуска треньорския пост в  Ливърпул. Договорът на германеца е до лятото на 2026 г., а изявлението му предизвика шок, затова той даде специална пресконференция днес, за да обясни мотивите за решението си да си тръгне от „Анфийлд“ след 9 години. И се зарече: "Да се върна в друг английски клуб? Дори да умирам от глад, няма да го направя!"

С него „червените“ спечелиха всичко – Шампионската лига, Висшата лига, Купата на лигата, ФА Къп, плюс Суперкупата на УЕФА, световното клубно първенство и английската Суперкупа („Къмюнити шийлд“).

- Какво ви накара да вземете това решение?

- При цялата отговорност, която трябва да имате в тази работа, абсолютно необходимо е да сте на най-високото си ниво.

Правя това от 24 години и когато имате кариерата, която имах аз, практически е невъзможно да стигнете до Ливърпул. И ако се случи, то е защото влагам абсолютно всичко, което имам. Разбрах, че ресурсите ми не са безкрайни. Предпочитам да вложа абсолютно всичко от тях в този сезон и след това да си взема почивка или каквото и да е. Вече не сме малки зайчета и не скачаме толкова високо, колкото преди.

Не съм го обмислял специално, просто се случи. Тогава започнах да мисля и в този момент разбрах, че този клуб, особено с отбора, който имаме и прекрасните неща, с които разполагаме, се нуждае от треньор от най-високо ниво.

- Как го приеха играчите?

- Играчите и аз имаме много силна връзка, затова не задаваха въпроси, защото сме професионалисти. На най-високо ниво има споразумение между треньора и играчите за една година. Защото дори ако имаш дълъг договор, нещата се променят, клубът може да продаде някого и т.н. Но по средата на сезона сте отдадени.

- Защо удължихте договора си до 2026 г.? Няма да го изпълните...

- Бях 100 процента убеден, че ще продължа до 2026 г. Неправилно изчислих енергийното си ниво и трябва корекция.

- Как се почувствахте, когато съобщихте решението си на клуба?

- Облекчен. Взех решението за себе си, не знаех, че ще бъде така, но стана. Двете важни неща, които трябваше да направя, бяха да кажа на феновете и на играчите. Реакцията на играчите беше отлична, наистина добра, познаваме се отдавна.

Те знаят, че не говоря такива неща хей така, и че наистина си тръгвам, но докато съм тук, аз наистина съм тук.

Няма много емоция, имах няколко разговора през последните дни с някои хора, и имаше някоя и друга сълза, но това е нормално. Клубът се нуждае от време, за да заложи на бъдещето, докато ние подредим настоящето.

- Имате ли някакво послание към феновете?

- Искрено се надявам да приемете решението. Съперниците искат да се възползват от всяка възможност, за да те отслабят. Няма неразбирателство между нашите фенове и мен. Имаме нужда от цялата подкрепа за останалите ни мачове. Имаме нужда от нея и искаме това, нека да хвърлим всичко от сезона.

- Какво ви остава да довършите този сезон?

- Няма гаранция, че ще спечелим нещо този сезон, но това, че съм казал, че напускам, не е извинение. Знам, че не мога да върша работата в бъдеще, но мога да я върша много добре сега.

- Ще имате ли думата при избора на наследник?

- Изглежда, че върша цялата работа, но не е така. Не мога и не го правя. През последните няколко години изградихме невероятно силна структура зад кулисите, което означава, че мога да напусна и клубът ще продължи да върви в правилната посока.

Последното нещо, от което се нуждаят, е съвет от заминаващия старец, а аз изобщо няма да го направя.