0

М еждународният борд на футболните асоциации (IFAB), който определя правилата на играта, публикува някои промени, които ще влязат в сила от сезон 2023-24, съобщи вестник "Екип". Те касаят най-вече поведението на вратарите и радостта на играчите след гол.

Асоциацията, която си партнира с ФИФА и други федерации, заяви, че промените ще влязат в сила от 1-ви юли. Най-съществените от тях са, че вратарите няма да имат право при дузпи да разсейват футболиста, който изпълнява наказателния удар. "Вратарят няма право да разсейва нарочно изпълнителя на дузпи, като забавя изпълнението или като пипа гредите или мрежата", се казва в новата наредба. Ако направи това, той рискува да бъде санкциониран.

Няма да има вече и дълго празнуване след гол. Съдиите ще бъдат задължавани да прибавят времето за празнуване към добавените минути в края на мача. "Празнуванията на гол ще бъдат разглеждани отделно, защото те предизвикват голяма загуба на време, което трябва да бъде компенсирано от рефера", се казва в промените.

Има и други малки промени в актуалния правилник, които бяха неясни досега. Те касаят например головете, които са отбелязани, докато има допълнителен играч на терена или как се тълкуват отклонените топки при ситуациите на засада.

Източник: БТА

Разръчкват футбола: Босът на ФИФА Инфантино натиска за още промени в правилата