0

Н а 59-годишна възраст Жозе Мауриньо е спечелил почти всички възможни трофеи, а утре ще има възможност да влезе в историята като първия треньор, спечелил Лигата на конференциите и да има пълен комплект купи от турнирите на УЕФА.

За съперника Фейенорд

Те също като нас изиграха 14 тежки мача, за да стигнат до финала. Впечатляващо е, че на финала елиминираха Марсилия, който има богата история в Европа, а „Велодром“ е сред най-трудните за гостуване стадиони. Финалите са 50-50, но ние ще дадем най-доброто от себе си, за да стане 51-49. Това трябва да стане по време на самия мач, а не преди неговото начало. В основата на всичко трябва да е работата, която сме вложили в последните няколко месеца. Това е денят, в който всичко зависи от играчите. Ние, треньорите, трябва само малко да им помогнем. Аз съм късметлия, защото досега съм печелил всички финали в Европа, до които съм стигал. Моите играчи винаги са били подготвени по най-доброя начин за тези финали. В моментите на истината те винаги са показвали характер.

За нивото на турнира

Аз треньор с успехи и Рома е голям клуб. Чувствах отговорност, че ние трябва да се пробваме да спечелим първото издание на Лигата на конференциите, като по този начин дадем отлично начало на този турнир. Видяхме, че на полуфиналите стадионите бяха пълни и общи 170 000 запалянковци гледаха мачове. Това ни прави горди. Лигата на конференциите е като нашата Шампионска лига. Това е място, където искаме да бъдем, и нивото, което гоним. 

За възможността да спечели първи евротрофей с „вълците“

Трябва да забравим факта, че Рома все още не е печелил европейска купа. Според мен ние трябва да подходим както към всеки друг мач. Ако влезем с мисълта, че това е много важен финал, то веднага се увеличава натиска, както и чувството за отговорност. Забравяме историята и мислим само за съперника срещу нас. 

За пренаписването на историята

Ако спечеля еврокупа с четвърти различен отбор, ще е феноменално, но аз никога няма за да забравя и КНК с Барселона през 1997 година, когато бях асистент на великия Боби Робсън и стоях до него на пейката. Всеки път когато сядах до него, ме изпълваше чувство за гордост. Дали всеки нов успех означава повече от предходния?! Да, така е. Спечелването на първия означаваше да си на точното място в точния момент. Вторият път е по-труден от първия, а третият – от втория. Едно е да постигаш успех в определени времеви рамки, а съвсем друго е да го правиш през цялата со кариера.

За безкрайната му страст към играта

През сезон 2012/13 с Реал Мадрид играхме срещу Манчестър Юнайтед в Шампионската лига. Преди мача Сър Алекс ме покани в офиса си, който по-късно стана мой офис. Тогава го попитах: „Шефе, какво е да си толкова години в занаята? Нещо променя ли се? „Забрави, нищо не се променя. Едно и също и от първия до последния ден“, отговори ми той. Не мога да повярвам, че съм на 59 години и 22 от тях са като старши треньор. Не мога да кажа кога ще приключа. Страстта ми не се е променила.