0

С едемкратният носител на „Златната топка“ Лионел Меси ще бъде на линия за Аржентина още за откриващия мач на своя отбор на Мондиал 2022. Съперник на двукратните световни шампиони днес е Саудитска Арабия, а нападателят на ПСЖ успя да се възстанови от мускулен проблем, заради който не тренира наравно със своите съотборници през уикенда.

В петото световно на своята сметка мегазвездата се е прицелил в редица рекорди, сред които и този за най-много попадения на големия форум с екипа на „гаучосите“. №1 по този показател е Габриел Батистута, който е готов да се раздели с короната в името на голямата цел – титла за своята родина.

„Меси има всички шансове да ме задмине – призна легендарният бивш играч на Фиорентина и Рома пред „Оле“. - Играх на три световни първенства и изиграх 12 мача, това ме ядосва... Можеха да са поне 17, 18, сред които и един полуфинал. Меси вече е различен футболист. В началото не бе толкова уверен като капитан, а спечелената Копа Америка сякаш му даде необходимото спокойствие.“

От най-близкия кръг на Меси пък увериха, че това, че той не е изкарал целите тренировки на отбора в последните дни, е само предпазна мярка и вчера той вече е работил напълно нормално. Науел Молина и Маркос Акуня ще играят като крила, докато Алексис Мак Алистър би спечелил битката срещу Алехандро Гомес за място отляво в полузащитата.

Аржентинският сайт TycSport сподели своята загриженост за рефера, който ще ръководи мача със Саудитска Арабия - словенецът Славко Винчич.

42-годишният Винчич ще участва в първото си световно първенство, но има опит в квалификациите на УЕФА, Шампионската лига и Лига Европа. Той свири плейофа между Перу и Австралия. Преди две години обаче той беше по-близо до затвора, отколкото до световното.

През 2020 г. Винчич бил в хижа в Биелина, Босна и Херцеговина, когато беше арестуван за предполагаеми връзки с мрежа за проституция, наркотици и трафик на оръжие. На място властите открили девет жени, 26 мъже, 14 пакета кокаин, 10 огнестрелни оръжия, три бронежилетки и повече от 10 000 евро в брой.

Реферът тогава отрече всякакви обвинения. „Нямам нищо общо с това. Приех покана за обяд, което се оказа най-голямата ми грешка. Съжалявам. Седях на една маса с моята компания, изведнъж дойде полиция и стана каквото стана“, обясни тогава той. Винчич обядвал с Тияна Максимович, предполагаемата лидерка на групата за проституция, споделя аржентинският сайт.
Словенската федерация го подкрепи и смята случилото се за недоразумение: „Бях на неподходящото място в неподходящото време“, каза той. Решението на правосъдието беше да го оправдае и да не започва никаква съдебна процедура срещу него.

Славко Винчич е смятан за най-добрия съдия в словенския футбол. Той придоби категория FIFA през 2010 г. и е натрупал много опит в различни части на света, особено в Европа. Любопитното е, че освен участия в международни състезания, той ръководи и мачове в професионалната лига на Саудитска Арабия, съперникът на аржентинския национален отбор.