0

А ржентина се класира за четвъртфиналите на Мондиал 2022 след трудна победа с 2:1 над Австралия. Точни за успеха на "албиселесте" на "Ахмед бин Али" бяха Лионел Меси (35) и Хулиан Алварес (57). За "кенгурата" Крейг Гуудуин намали в 76-ата минута след рикошет в Енцо Фернандес. Така "гаучосите" ще се изправят срещу Нидерландия в директен сблъсък за място на полуфиналите в Доха. 

Възпитаниците на Лионел Скалони трябваше да треперят в последните минути на срещата, след като Лаутаро Мартинес на два пъти пропусна отлични възможности да реши всичко в мача, а в последните секунди Гаранг Куол се озова сам срещу вратаря, но Емилиано Мартинес спаси. 

Срещата ще се запомни с факта, че беше под №1000 за Лионел Меси от официален характер. Той успя да се отчете и с попадение, което дойде след многоходова атака и пас на Николас Отаменди. 

Селекционерът на Аржентина Лионел Скалони потърси изненада в атака. Папу Гомес стартира вместо Анхел ди Мария. Съперникът подходи по подобен начин. Крейг Гудуин не се появи от тунела за началато на мача, защото имал проблеми. Вместо него започна Киану Бекъс.

Противно на очакванията първата атака бе за австралийците, но не им се получи. Така Меси и компания постепенно овладяха ситуацията на терена и превзеха изцяло владението на топката. „Сокърууз“ обаче бяха наситили половината си и не ми даваха да отправят удари към Мат Райън.  

Австралийците не се притесняваха и да правят нарушения, а още в 15-ата минута Джасън Ървайн си изработи жълт картон, с който сам се прости от участие в следващата фаза в турнира. Постепенно обаче „гаучосите“ отпуснаха примката и противниците им стигнаха до това, което чакаха – корнери. 

В 29-ата минута при един от тях, Хари Сутар отправи първи сериозен удар в мача, но той бе блокиран. В 35-ата минута съперниците им изведнъж отвърнаха и то страховито. Меси изпълни фаул отдясно, който сам си изработи. Той не доведе до шут към Райън.

Австралийците обаче не успяха да изчистят добре топката и тя попадна в Мак Алистър, който чукна към Отаменди. Последният обаче само укроти топката за Меси, който се втурна към нея и последва нисък и премерен удар в долния десен ъгъл – 1:0. Това бе третото му попадение от началото на турнира и първо във фазата на елиминациите.

Първите минути на втората част не предложиха някаква промяна от ситуацията в тази част на мача от първата. В 50-ата пък се отвори възможност пред Меси да се разпише за втори пък след пас на Мак Алистър, но този път би слабо. А противно на очакванията Скалори първи предприе смяна. Папу Гомес отстъпи мястото си на дефанзивен играч – Лисандро Мартинес. 

В 57-ата минута Аржентина получи и подарък за милиони. Защитник върна лошо към Райън, който притиснат от Де Паул, си поведе лошо топката с крака. Хулиан Алварес открадна кълбото и го прати в опразнената врата – 2:0! 

Рикошет обаче върна в австралийците в двубоя. Резервата Гудуин стреля от безсилие, но топката се удари в тялото на Енцо Фернандес, обърна посоката и влетя в мрежата. Този гол предизвика масови безредици в родината му, а полицията бе принудена да използва лют газ. 

Меси и компания решиха да пазят преднината с владеене на топката, а и им се отвори и нов златен шанс. Лаутаро обаче не се възползва от пас на Лео. Последваха още пропуски в светлосиньо и бяло. В последните секунди и вратарят Мартинес даде своя дан за успеха с лявата ръка.

На четвърт финалите аржентинците за шести път в историята си и за втори в тази фаза ще се изправят срещу Нидерландия. През 1998 година ликуваха „лалетата“ с 2:1 след шедьовър на Денис Бергкамп малко преди края на мача.