0

Н ационалните отбори на България при мъжете и жените постигнаха победи в предпоследния 10-и кръг на 45-ата шахматна олимпиада в унгарската столица Будапеща.

Мъжкият, воден от старши треньора Кирил Георгиев, победи с 2,5:1,5 точки Швеция. Скандинавците поведоха в резултата след победа на Мартин Локандер над Григор Григоров на четвърта дъска, но нашите обърнаха благодарение на натурализирания латвиец Аркадий Найдич на втора дъска, който спечели с белите фигури срещу Ерик Бломквист, и на Момчил Петков на трета дъска, надиграл с черните Тайгър Персон.

Успехът бе подсигурен от Иван Чепаринов на първа дъска, който с черните завърши реми срещу звездата на шведите Нилс Гранделиус.

При дамите българският отбор, воден от Петър Г. Арнаудов, успя да спечели срещу Израел също с 2,5:1,5 точки.

Европейските ни шампионки от Будва нанесоха първия удар в мача, след като бившата световна шампионка Антоанета Стефанова победи на първа дъска с белите фигури Марсел Ефроимски. Израел успя да изравни чрез Дана Кочави, която също с белите спечели срещу Гергана Пейчева. Виктория Радева обаче даде нов аванс на българките. Пловдивчанката надигра Нога Ориан, за да запише петата си победа в осем партии от началото на турнира, като тя все още няма загуба.

Последната партия бе между Маша Клинова и Нургюл Салимова, като след повече от 5 часа игра те направиха реми, което осигури победата за България.

След днешния кръг и двата национални отбора на България имат по 14 мач-точки, като мъжкият е на 20-о място, а женският е на 16-а позиция.

При мъжете шампионът стана известен кръг преди края. Това е съставът на Индия, който победи поставения под №1 тим на САЩ с 2,5:1,5 точки. Така индийците има 19 мач-точки от възможни 20 и дори да загубят в последния кръг, единствено Китай може да ги изравни, но не и да ги задмине.

При дамите преди последния кръг Индия и Казахстан разделят първото място с по 17 мач-точки. След това са САЩ и Полша с по 16 мач-точки.