0

М ладата надежда на френското колоездене Кевин Воклен от отбора на Аркеа победи във втория етап от 111-ия Тур дьо Франс.

Така за пръв път от 1968 година първите два прехода от най-голямото колоездачно състезание в света бяха спечелени от представители на домакините. В събота в първия етап ликува Ромен Барде от ДСМ.

Любопитното е, че успехите на двамата дойдоха на италианска територия, където тази година са първите три етапа от Тура.

23-годишният Воклен, който дебютира в състезанието, измина за 4 часа, 43 минути и 42 секунди 199,2-километровата дистанция от Чезенатико до Болоня. По този начин той постигна първата си етапна победа в голяма обиколка, а също така и първата победа за Аркеа в Тур дьо Франс.

Втори на 36 секунди завърши норвежецът Йонас Абрахамсен (Уно-Екс), а трети на 49 секунди - французинът Кентен Паше (Групама-ФДЖ).
Най-голямата новина за деня обаче бе смяната на лидера в генералното класиране. Новият носител на "жълтото трико" е двукратният шампион Тадей Погачар. Словенецът, който кара за състава на Обединените арабски емирства, пристигна на 2:21 минути след победителя Воклен.

Погачар, който по-рано през сезона спечели Джирото, направи много силна атака при второто преминаване на височината Сан Лука в Болоня около 11 километра преди финала. Той бе последван единствено от шампиона от последните две години в Тура Йонас Вингегор (Висма-Лийз а байк). Датчанинът не позволи на Погачар да направи каквато и да е разлика и в последните два километра двамата категорично намалиха темпото. Това даде възможност на олимпийския шампион Ричард Карапас (Еквадор/Едюкейшън Фърст) и бившия световен шампион Ремко Евенепул (Белгия/Соудал Куик-Степ) да застигнат Погачар и Вингегор на финалната права.

Така в генералното класиране в момента четиримата имат равно време, с което поделят първата позиция. Пети е Ромен Барде. Французинът, който стартира с "жълтото трико" след вчерашната си победа, е на 6 секунди зад четворката, след като днес остана на 2:42 от времето на Воклен. В групата на 2:42 от Воклен пристигна и словенецът Примож Роглич (Ред Бул Бора-Хансгрое), който преди състезанието бе определян като най-сериозния съперник на шампионите от последните четири години Погачар и Вингегор.

Норвежецът Абрахамсен е лидер в класирането по точки (67) за "зеленото трико", като има седем повече от Воклен. Той води и в подреждането при катерачите за "бялото трико на червени точки" с 23 точки, с 12 повече от французина Валентен Мадуас (Групама-ФДЖ).

В понеделник е третият етап от Обиколката на Франция, който ще бъде последният на територията на Италия. Той е най-дългият в 111-ото издание - 230,8 километра от Пиаченца до Торино.