0

Т ой е Боно, мароканският вратар, който довърши Испания: роден в Канада, работил на битпазар, женен, със син.

Бащата на Ясин Буну - вратарят на Севиля - не иска синът му да бъде футболист и го изпраща като дете да работи на битпазари в Испания.

Въпреки това, на 11-годишна възраст той показа, че бъдещето му в спорта е обещаващо. През последните няколко часа #Bono се превърна в световна тема.  

Въпреки това хилядите и хиляди хора, които са използвали хаштага, не се интересуват от световно известния вокалист на U2, а до изгряваща футболна звезда: Ясин Буну (31), мароканският вратар, който след като спаси 2 дузпи срещу Испания, поведе своя отбор до четвъртфиналите на световното първенство в Катар. 

За феновете Боно (както е известен) се е превърнал в истински герой, а за специалистите той определено е един от най-големите вратари в света.

Което той самият все още не може да повярва. "Истината е, че когато си в тази ситуация, не осъзнаваш напълно какво си постигнал. Но аз съм щастлив. Знаем, че трябва да останем фокусирани пред това, което предстои.

Но сме много щастливи, че нещата излязоха така и предполагам, че с течение на дните може би ще осъзнаем какво току-що постигнахме. Но това все още не се е случило!", коментира Буну с много смирение след мача. 

Типично за него - Боно винаги е бил скромен и резервиран. Ясин Буну е роден в Монреал на 5 април 1991 г. в мароканско семейство, което емигрира в Канада. „Баща ми беше университетски професор. Той преподаваше физика и затова семейството ми живя в Канада осем години. Но когато навърших три, се върнахме в Мароко, в Казабланка, защото майка ми така и не се адаптира“, каза Боно пред EL MUNDO, през 2018 г. 

„Целият ми живот се състоеше в това да играя футбол на улицата. Научих се на склона на един паркинг, рисувайки вратата на стената и поставяйки кофи за боклук“, обясни той. 

Според обкръжението му Боно бързо показва, че има талант за спорта. Но родителите му не бяха убедени, че това е неговият път. 

„Не искам да посвещаваш толкова много време на футбола“, казал баща му, който го насърчил да пътува до Испания, за да опита други професии. 

„Идвах в Испания няколко пъти като дете. Бях с един от чичовците си, работейки на пазара, който се провеждаше около ст. „Ла Ромареда“, в Сарагоса. По това време пазарът в Испания беше нещо различно, не е като сега, когато почти всички продукти са китайски. Това беше топ моментът на пазара!", каза спортистът преди четири години. 

Въпреки това Боно успя да се съсредоточи върху мечтите си и да вложи всичките си усилия в това да се научи да владее топката. Всъщност през ранните си години Ясин беше убеден, че ще бъде нападател. На 11 години обаче треньор му предлага да се пробва като вратар... 

И изведнъж тийнейджърът намира съдбата си. Първо, когато неговият клуб Видад му помогна да се школува до 2010 г., когато Ница го забеляза.

Според различни медии след това Боно е отпътувал за Франция. Но някои бюрократични проблеми го накараха да се върне в Мароко. 

Няколко сезона по-късно Боно имаше за първи път възможността да играе в мач от висок калибър: финалът на Африканската шампионска лига, когато вече го забелязват различни чужди клубове. 

Сред тях и Атлетико Мадрид, който подписа с него през 2012 г. Въпреки че не стана титуляр. 

„Беше нещо трудно за приемане. Беше ми добре да съм там, но не достатъчно, за да се състезавам. Имах комплекс за малоценност, чувствах, че не мога да играя. Всичко стана много бързо за мен, но ми помогна да се почувствам ценен“, спомни си той.


През 2014 г. Атлети даде Боно под наем на Сарагоса, а през 2016 г., когато договорът му изтече, той подписа с Жирона. 

Отбор, в който той остана до 2019 г., когато сам поиска да бъде даден под наем на Севиля, където израсна до идол на публиката, както и се разви като роден лидер. 

„Винаги ще продължа в тази линия: работя и се опитвам да продължа да израствам в това, с което мога да помогна на отбора. Искам да се опитам да бъда пример на всички момчета. Искам да бъда лидер от моя си начин на живот”, каза той пред Diario de Sevilla през юли.

Според самия Боно той е много доволен от представянето си в андалуския отбор. Но откакто започна Световното първенство, има настойчиви слухове, че той може да се премести от другата страна на океана, поради почти фанатичната си привързаност към аржентински клуб.

По информация на TyC Sports Ясин се възхищава на отбора на Аржентина от дете и поради това започва да се интересува от местните клубове. По-конкретно от Ривър Плейт, където играха най-големите му кумири.


„Кучето ми се казва Ариел, защото един от любимите ми играчи беше Ариел Ортега“, разкри той преди няколко месеца. Но за преместване в Аржентина Боно още не е говорил.

Не е говорил и не говори много и за Имане, 30-годишната му мароканска съпруга, с която той започна да излиза през 2017 г. Поради което и днес не е ясно кога са се оженили, но все пак двойката сподели в Instagram преди 2 г., че имат син на име Айзък.

Въпреки това, никой от двамата обикновено не говори много за личния си живот. Поне в медиите и социалните мрежи.